Çin ve Afrika'da üretilen ve ABD'nin GDO'lu diye ülkeye sokmadığı 150 milyon TL'lik 23 bin ton pirince Mersin'de el konuldu.

Mersin Emniyet Müdürlüğü ile Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü (KİM) ekipleri 2 Mart’ta yurtdışından Türkiye’ye, GDO içeren pirinç sokmak isteyen firmalara operasyon düzenlendi. Mersin Serbest Bölgesi’nden Türkiye’ye sokulmaya çalışılan ürünlere yönelik yapılan operasyonda, Göze Tarım Ürünleri’ne ait 21 bin ton, TAT Bakliyat’a ait 1648 ton, Tiryaki Agro Gıda’ya ait 360 ton GDO’lu pirince el konuldu.

Hürriyet gazetesinden Arda Akın’ın haberine göre, Gıda piyasasında faaliyet gösteren üç şirketin daha önce yaptığı tüm ithalatlar incelemeye alındı.

PİRİNÇLERE DÖRT KEZ TAHLİL YAPILDI

Operasyonla ilgili ulaşılan detaylara göre; Mersin’de STA Analiz Laboratuvarı’nda ürünlerin GDO’lu olduğu tespit edilmesi üzerine TAT Bakliyat, karara itiraz etti ve analizin tekrarlanmasını istedi. Yasa gereği itiraz sonrası el konulan ürün örnekleri Ankara’da bulunan Gıda ve Tarım Hayvancılık Genel Müdürlüğü’ne bağlı ulusal labaratuvarda yeniden analiz edildi. Ürünler burada temiz çıkınca operasyonu yapan ekipler bu kez yeniden analiz için TUBİTAK’ın kapısını çaldı. Kocaeli’nde bulunan TUBİTAK’a bağlı Marmara Araştırma Merkezi’nde yapılan analizlerde ürünlerin GDO’lu olduğu ortaya çıktı. TAT, karara tekrar itiraz edince bu kez ürünler yine Ankara’da bulunan ulusal laboratuvarda analiz edildi ve ürünlerin GDO’lu olduğu kesinleşti. Yapılan muayene sonuçlarına göre, pirinçte bulunması gereken kadmiyum (kanserojen ağır metal element) miktarının standartlardan 35 kat fazla olduğu ortaya çıktı.

Afrika ve Çin’den Amerika’ya gönderilen ancak GDO’lu olduğu gerekçesiyle ülkeye sokulmayan pirinçlerin Türkiye’deki şirketlerce ucuz fiyata satıldığı iddia edildi. Göze Tarım’ın ise 5280 tonluk pirinci 8-9 ay gümrüklü sahada beklettikten sonra GDO’lu ürünlerin üzerine standartlara uygun pirinç doldurup kontrolden kaçırmaya çalıştığı iddia ediliyor. Tiryaki Agro Gıda’nın ise pirinçleri vergisi daha düşük olan farklı ürünlerin adıyla piyasaya sürdüğü öne sürülüyor.

TAT BAKLİYAT

Memişoğlu Tarım Ürünleri (TAT Bakliyat) Genel Müdürü Tuğba Memiş ,yaptıkları sevkiyat sırasında pirinçlerin arasına GDO’lu soya fasulyesi karıştığı için ürünlerinde GDO’ya rastlanmış olabileceğini iddia ederek, “AB bile pirince GDO analizi yapmıyor. Bize gelen ürün dökme gemiyle geldiği için böyle bir karışıklık olmuş olabilir. Getirilen gemide başka firmalara ait, izinle getirilen GDO’lu soya fasulyesi ve soya küspesi bulunuyordu. Tahliye esnasında bizim ürünlerimize toz ve tane bulaşması olduğu için böyle bir durumla karşı karşıya kaldık” dedi. Tarım Bakanlığı’nın gen analizi yaptığını kaydeden Memiş, numunede soya geni çıktığını iddia etti.

GÖZE TARIM

Ellerinde bulunan pirinçlerin GDO’lu olmadığını belirten Göze Tarım Ürünleri Avukatı Murat Altındere “Bu konu sadece bir iddia üzerine ortaya çıktı. Soruşturma devam ediyor. Henüz ürünlerde GDO’ya rastlandığına dair bir belge yok” diye konuştu. Ellerindeki pirince tedbir amaçlı el konduğunu dile getiren Altındere, “Ürünleri ABD’den satın aldık. Almadan önce GDO bulunmadığına dair rapor aldık. Mersin Tarım İl Müdürlüğü inceleme yaptı bir bulguya rastlamadı” dedi.

TİRYAKİ ARGO

Tiryaki Agro grubu yaptığı açıklamada kendilerine ait hiçbir ürün hakkında yasal işlem yapılmadığını, iddiaların asılsız olduğu ifade etti. Tiryaki Agro’ya ait herhangi bir üründe GDO veya yasaklı madde bulunmadığı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Vergi kaçakçılığı ile ilgili emniyet güçleri hiç bir uygulama yapmadı. Şirketimiz hakkında ortaya atılan iddialar tamamen asılsız ve yersizdir. El konulan ürünümüz yok.”

100 MİLYON PAKET PİRİNÇ NEREDE?

Gümrük muhafaza ekipleri üç şirketin bir yıl içinde Türkiye’ye yaklaşık 100 bin ton pirinç soktuğunu, şirketlerin ithalatla ilgili geçmişe yönelik numunelerinin de incelemeye alındığını bildirdi. Bir yıl içinde piyasaya sürülen pirinçler, bir kiloluk paketler halinde 100 milyon pakete denk geliyor.