Bir kilo kırmızı etin kendilerine maliyetinin 16 lira olduğunu belirten üreticiler piyasada 18 liranın altında satılan sucuklar yüzde yüz dana eti olma özelliği taşımadığını vurguluyor ...

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında genellikle fırsatçılardan kaynaklanan et fiyatlarında zam beklentisinin olduğunu ancak bu beklentinin başarılı hayvancılık politikaları ve teşvikleri ile boşa çıkarıldığını söyledi.
 
Et üreticileri hayvancılıkta verilen teşviklerden yararlandığı için yeteri kadar stokları olduğunu söyleyen Tunç, ramazan ayında kırmızı et fiyatlarında bir düşüş yaşanabileceğine dikkati çekti.
 
Tunç, et üreticilerinin ve tüketicilerin korunduğunu ifade ederek, ”Kaçak hayvan ticaretinin büyük oranda azaltılmasıyla yerli üreticiler korunurken, et ithalatına izin verilerek de tüketiciler korunmaya çalışıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarının yükselmemesi için büyük gayret gösteriyor” diye konuştu.
 
18 LİRADAN DÜŞÜK SUCUK YÜZDE 100 DANA ETİ OLAMAZ
 KETBİR Başkanı Bülent Tunç, güncel et maliyetleri ve fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulunarak, bir kilogram yerli etin kendilerine maliyetinin yaklaşık 16 lira olduğunu söyledi. Tunç, piyasadan et ve et ürünleri alırken vatandaşların ürünlerin üzerinde bulunan etiketleri dikkatle incelemesi gerektiğine işaret ederek, ”Piyasada 18 liradan daha düşük fiyatla satılan hiçbir sucuk yüzde 100 dana olamaz, mutlaka içine başka ürünler karıştırılmıştır. Kıyma 18, kuşbaşı da 20-21 liranın altına satıldığında yüzde 100 dana eti olduğunu düşünmüyorum” diye uyarılarda bulundu.
 
Son dönemlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan incelemelerle ortaya çıkarılan tağşiş konusuna değinen Tunç, ”Bakanlığımız son derece faydalı bir çalışmaya imza atmıştır. Biz, birlik olarak bu konunun destekçisiyiz. Çünkü biz de üretici olmanın öncesinde tüketiciyiz. Kim üretiminde hile yapıyorsa ifşa edilmeli” şeklinde konuştu.
 
Tunç, tağşiş olaylarına karışan firmaların isimlerinin açıklanmasının oldukça cesaret gerektiren bir konu olduğunu ifade ederek, ”Bakanımız tağşiş olayına karışan isimleri açıklayarak elini değil taşın altına, gövdesini koymuştur. Bu kararlılığı bizlere de cesaret veriyor” dedi. 
 
KETBİR KENDİ MARKASINI OLUŞTURACAK
KETBİR olarak halkın sağlıklı ve uygun fiyata kaliteli et tüketmeleri için çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Tunç, bu kapsamda ilk olarak Ankara’da, daha sonra da Türkiye’nin çeşitli yerlerine hizmet verebilecek kapasitede et ve et ürünleri üretim tesisi kuracaklarını ifade etti.
 
Tunç, kurulacak bu tesiste sadece yerli hayvanlardan elde edilen etlerin kullanılacağını belirterek, şunları kaydetti:
 
"Tesisimizde vatandaşlar sağlıklı, kaliteli ve yerli eti bulabilecekler. Bunun için çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürerken, marka aşamasına geldik. Kendi markamızı oluşturup satışa sunacağımız tesisimizde, geleneksel lezzetlere sadık kalarak sucuğu Afyon’da, pastırmayı Kayseri’de, diğer ürünleri de en iyi nerede yapılıyorsa orada yaptıracağız. Bunu yapma amacımız, kar etmek değil, vatandaşlara ucuza da kaliteli ve yerli et tüketebileceklerini göstermek.” (sıcakgundem)