Türk Tabipler Birliği (TTB) web sayfasındaki “Kimyasal Silah/Gösteri Kontrol Ajanlarına Maruz Kalma Değerlendirme Formu”nun doldurulmasıyla elde edilen 11 bin 155 yanıt üzerinden bir rapor hazırladı.

“TTB Kimyasal Gösteri Kontrol Ajanlarıyla Temas Edenlerin Sağlık Sorunları Değerlendirme Raporu” adlı çalışmada 31 Mayıs 24 Haziran 2013 tarihlerinde gaza maruz kalanların verdiği bilgiler yaş, cinsiyet, gazdan etkilenme biçimi, süresi gibi başlıklarda sınıflandırıldı.

Forma verilen yanıtlara göre genç yaş grubun ve kadınların daha ön planda olduğu, bazı belirtilerin uzun sürdüğü, bu bir saatten uzun süren belirtilerin arasında göz belirtileri, kulak-burun-boğaz belirtileri, genel belirtiler ve psikolojik belirtilerin olarak ön planda olduğu, astım ve hipertansiyon atağı, nefes darlığı gibi ciddi belirtilerin de ortaya çıktığı görüldü. Gaza maruz kalma ile çok sayıda belirti ortaya çıktı, tanımlanan toplam belirti sayısı 147 bin. Bu belirtilerin azımsanmayacak bir kısmı bir saatten daha uzun sürdü.

TTB, tıbbi literatürde “kimyasal silahlar” başlığında ele alınan gazların insan sağlığına ve çevreye zararlarının uzun dönemli etkileri konusunda ciddi kuşkular olduğunu belirerek, bu denli yoğun ve keyfi biçimde zarar vermek suretiyle uygulanmasın insan haklarına aykırı olduğunu tekrarladı:

“Biber gazı ve benzeri gösteri kontrol ajanları bir an önce yasaklanmalı.Etkilenmeye bağlı ortaya çıkan sağlık sorunlarının izlenmesi ve uzun dönem etkilerinin ortaya konabilmesi için bir program başlatılmalıdır.” (BİANET)

Raporun tamamını okumak için: www.ttb.org.tr/images/stories/file/gaz_rapor1.pdf