Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile ilişki geliştirme nedeni IŞİD’e karşı mücadele değil yeni bir Kürt karşıtı konsepttir. Rusya’nın genel tavrı Suriye hükümetinin ortaya koyduğu paradigmadır.

Bu paradigma şöyle; 1) Her şeye rağmen Esad Suriye’de iktidarını korumak istiyor 2) IŞİD ve El-Nusra gibi güçlerin zayıflatılması ve yapılabiliyorsa yok edilmesi 3) IŞİD ve El-Nusra gibi çeteler yüzünden fazla dokunmadığı Suriye’nin kuzeyinde oluşan Rojava’daki bölgesel oluşuma karşı da çeteler zayıflamaya başladığı an tavır almak. Hatta gücü yeterse bu bölgelere yada kantonlara saldırmak.

Bunun dışında Rusya'nın Kürtlere özel bir ilgisi yoktur. Kürt güçleri IŞİD’i zayıflattığı için Rusya tarafından destekleniyor. Rusya Türkiye ile ilişkilerin düzelmesine bu düzlemde bakıyor. Bu yüzden ilerleyen günlerde Türkiye açısından Esed Esad’a dönüşecektir. Buna kamuoyu hazırlıklı olmalıdır.

Rusya-Suriye-Türkiye, Kürt bölgesinin inkarında yani bu düzlemde anlaşabilirler. Bu yüzden ideolojik olmasa bile pragmatist olan AKP hükümeti IŞİD’e karşı bir pozisyona düşebilir. Bunu sevdiğinden değil, değişen konjonktür onlara yaptıracak. Nasıl ki Kürt bölgesi, Kürt kazanımları olmasın diye her türlü El-Kaide çetesine destek vermişseler, değişen konjonktür fakat aynı neden yüzünden yani yine Kürt kazanımlarını engellemek için IŞİD karşıtı bir pozisyona istemese de düşecek.

Dediğim gibi eğer bu yeni ittifak tutar ve devam ederse dediğim şeylere hep beraber şahit olacağız. Yani klasik bir Türk uyanıklığı ile alavere dalavere Kürt Memed nöbete oyunu oynanabilir. CHP ve MHP böylesi bir senaryoya havada karada destek verirler. Bu planda Kürt halkı hariç herkes kendi kazanımını arttırmak istiyor.

Anlattığım denklemde Amerika yok, Rusya kendi emperyal çıkarı gereği Esad'ın da başında olduğu Amerikan karşıtı olan kendine yakın duran daha güçlü bir Suriye istiyor. Amerika ise asla böyle bir durumu kabul etmez, edemez, bu Amerika için tam bir yenilgi sayılır. Ayrıca kendi karşısında güçlü bir Suriye bu süreçten sonra kabul edeceği bir durum değil, bu durum Amerika'yı Rojava Kürtlerine daha fazla yaklaştırır tabi isteklerine de öyle.

Uluslararası kamuoyunda karizması komple çizilen AKP hükümetini bu manevra kurtarabilecek mi ? Söz konusu Ortadoğu olunca biz birçok masa başı hesaplarının sahada tutmadığını gördük. Yeni bir Kürt karşıtı ittifakın ömrünün en azından Amerikasız ne kadar süreceğini hep beraber izleyerek göreceğiz.