YPG Kobani Sözcüsü Şoreş Hesen “Şimdiye kadar 10’dan fazla Çeçen grup imha edildi. 6-7 Türk grup imha edildi, bunun dışında Afganistanlı, Kazakistanlı, Tacikistanlı ve daha birçok ülkeden birçok grup imha edildi. Kobani’den bize karşı savaşan IŞİD çeteleri 27 farklı ülkeden buraya gelmişler” diyor.

Şoreş Hesen, “birçok IŞİD üyesi Türkiye üzerinden geliyorlar. Devletin bundan haberi var ya da yok, bir eleştiri olarak söylüyoruz bunu. Türkiye bu konu üzerinde tekrar ciddi bir şekilde durup düşünmeli. Türkiyeli yüzlerce kişi öldürüldü şimdiye kadar burada, ispat istiyorlarsa bunun belgelerini uygun bir şekilde basına verebiliriz” ifadelerini kullanıyor.

Gazeteci Mutlu Çiviroğlu’nun blogğunda yayınladığı YPG Kobani Sözcüsü Şoreş Hesen’le yaptığı söyleşi şöyle:

Kobani’deki çatışmalarda dört ay geride kaldı. Çetin kış şartları savaşı daha da zorlaştırmış durumda. Savaş cephesinde son üç dört gün içinde neler yaşandı?

Şoreş Hesen: Geride bıraktığımız dört ay içerisinde, Ortadoğu’nun karanlık terör güçlerine karşı tarihte eşi benzeri görülmemiş bir direniş gösterdik. Bu direnişin getirdiği güçle son birkaç gün içerisinde Mekteba Reş (Kara Okul) ve Miştenur Mahallesi taraflarındaki IŞİD saldırılarını da geri püskürttük. Yaklaşık bir aydır başlattığımız Kobani’yi özgürleştirme hamlesi çerçevesinde IŞİD’in kontrolündeki birçok sokağı, caddeyi geri aldık. Elbette IŞİD bu bazı yerlerin geri alınmasına tahammül edemedi. Kaybettikleri geri almak için çok ağır saldırılar gerçekleştirdiler. Fakat yürüttüğümüz mücadele ile YPG’nin geri aldığı yerlerin bir karışının bile artık IŞİD’in eline geçmeyeceğini ispat ettik. Çevresindeki onlarca evi yıkan bomba yüklü araçlarla saldırdılar, onlarca kişi intihar saldırısı gerçekleştirdi fakat yine de ilerleyemediler. IŞİD bu şekilde Kobani’den çıkarılıyor ve zafer hamlemize devam ediyoruz ve , Kobani gün be gün zafere doğru yürüyor.

Su havuzu bölgesi de dahil, bahsettiğiniz bu yerler, Mekteba Reş ve Miştenur Mahallesi şu an sizin kontrolünüz altında mı?

Şoreş Hesen: Evet, bu yerler şu an bizim kontrolümüz altında ve IŞİD’in yeni saldırılarına karşı korunuyor. Biz sadece savunma pozisyonunda değiliz, şehri özgürleştirme çalışmalarımız da devam ediyor aynı zamanda. Tüm ağır saldırılara rağmen saldırıları püskürtüp ilerliyoruz. Bunun standardını oluşturduk, aldığımız son karar geri çekilmeme esasına dayanıyor.

Dünya kamuoyu Kobani’nin düşmeyeceğine, YPG’nin yenilmeyeceğine inanıyor artık. Fakat Kobani’yi özgürleştirme süreci çok ağır işliyor, bunun asıl sebebi ne?

Şoreş Hesen: Daha önce de birkaç defa belirtmiştik aslında: Sokak savaşı çok zor bir savaş ve bu savaşın herhangi bir kuralı yok. IŞİD’in kontrolündeki yerlerdeki bütün evler ve sokaklar birbiriyle bağlantılı, bir bütünlük oluşturuyorlar. Bunun için IŞİD’in bu sokaklardaki bütün evlerden kısa bir sürede çıkarılması mümkün değil. IŞİD insanlık nedir bilmeyen bir örgüt, hiçbir kural kaide dinlemiyorlar ve onlara karşı tabi ki yavaş yavaş ilerliyoruz, çünkü aldığımız yerleri sağlamlaştırıyoruz. Aldığımız yerlerden tekrar sızma yapmalarına fırsat vermeyecek şekilde ilerliyoruz.

“TÜRKİYELİ YÜZLERCE KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ”

Son iki gündür Sırrin, Tilebyad ve çevredeki diğer şehirlerden IŞİD’e takviye güçlerin geldiği aktarılıyor, doğru mu?

Şoreş Hesen: Kesinlikle doğru! IŞİD’e her gün takviye güçler geliyor ve kış şartları, yorgunluk ve diğer şeylerden dolayı 5-6 günde bir gruplarını değiştiriyorlar. Hiçbir savaşçılarının bir ay boyunca Kobani’de savaşabilecek iradesi yok. Bundan dolayı savaşan grup sürekli değişiyor. Yorulanlar köylere ve çevre şehirlere gidiyor ve mevzilere yenileri geliyor. İmha ettiğimiz her grubun yerine yeni bir grubun geldiğini görüyoruz. Şimdiye kadar 10’dan fazla Çeçen grup imha edildi. 6-7 Türk grup imha edildi, bunun dışında Afganistanlı, Kazakistanlı, Tacikistanlı ve daha birçok ülkeden birçok grup imha edildi. Kobani’den bize karşı savaşan IŞİD çeteleri 27 farklı ülkeden buraya gelmişler. Bunun delillerle, belgelerle söylüyoruz. Ki Rojava’da Kürtlere karşı savaşmaya gelen birçok IŞİD üyesi Türkiye üzerinden geliyorlar. Devletin bundan haberi var ya da yok, bir eleştiri olarak söylüyoruz bunu. Türkiye bu konu üzerinde tekrar ciddi bir şekilde durup düşünmeli. Türkiyeli yüzlerce kişi öldürüldü şimdiye kadar burada, ispat istiyorlarsa bunun belgelerini uygun bir şekilde basına verebiliriz.

İlginç bir iddiada bulunuyorsunuz, bu belgeleri kamuoyu ile paylaşmanız iyi olur. Çünkü herkes birkaç kişiden bahsediyor fakat siz yüzlerce kişi diyorsunuz.

Şoreş Hesen: Evet, bu belgeleri sizinle paylaşabiliriz, hiç zor bir şey değil. Türk devleti sınırdaki denetimini gözden geçirmeli. Eğer Türkiye IŞİD ile bir işbirliği içinde değilse Türkiye üzerinden gelenlerin kendileriyle bir bağlantıları olmadığını bütün dünyaya ispat etmeliler. Yine ta Ankara’dan Kürt şehirlerine kadar IŞİD’in şehirlerdeki örgütlenmelerini durdurmalı. Kobani’de öldürülen yüksek sayıda Türkiyeli IŞİD üyesi bizde şüpheler uyandırıyor. Çeçen, Tacikistan, Kazakistan, Arap ülkeleri, hatta, Amerika, Fransa, Almanya’dan gelen bütün çetelerin Türkiye üzerinden Rojava’ya geldiğini herkes biliyor.

“YIKILAN EVLERİN ALTINDA BİRÇOK IŞİD ÇETESİNİN CESEDİ VAR”

Tilebyad, Sırrin ve diğer çevre illerden gelen IŞİD desteğini sormak istiyorum. Birçok kişi koalisyonun neden desteğin geldiği yolları hedef almadığını soruyor. Destek bu şekilde gelmeye devam ederse savaş daha da uzamayacak mı. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Şoreş Hesen: Kobani’de şu ana kadar hava saldırılarının %95’i başarılı bir şekilde gerçekleşti. Bütün saldırılar sonuç verdi, yıkılan evlerin altında birçok IŞİD çetesinin cesedi var. Koalisyonun neden Kobani’nin dışındaki yerleri hedef almadığı konusunda net bir şey söyleyemem. Bizim onlar üzerinde bir yetkimiz yok. Fakat biz öneri olarak daha fazla uçak kullanmalarını önerebiliriz. Yani eğer Kobani üzerinde bir uçak dolaşıyorsa Kobani’nin dışında da bir uçak dolaşmalı. Böyle bir imkanın olduğunu düşünüyoruz, koalisyon bir uçak yerine yedi uçak da gönderebilir.

Tabii ki koalisyonun Şengal, Tilhemis, Rakka hatta Bağdat’ta da yoğun bir şekilde çalıştığını biliyoruz fakat bir uçak daha gönderebileceklerine inanıyoruz. Tek bir uçak dahi olsa bu uçakla, yollardaki lojistik, cephane desteğinin kesileceğini düşünüyoruz.

Kısa bir süre önce koalisyon Kobani’nin 7 km doğusundaki Şêran köyünde 10 kişilik çete grubunu hedef alarak imha etti. Bu yeni bir şey, işte bugün Kobani’nin dışında hava saldırısı gerçekleşti. Hava saldırısını gerçekleştiren uçak şu an Kobani’nin üzerinde ve hedef alınacak IŞİD noktalarını arıyor. Eğer iki uçak olmuş olsaydı, biri Kobani üzerinde biri Kobani dışında, tabi ki daha iyi sonuç alırdık.

Birkaç gün önce Fransa’daki bir mizah dergisine bir saldırı gerçekleşti ve 12 kişi öldürüldü, sonra bir saldırı daha. Bütün Avrupa El Kaide ve IŞİD gibi radikal gruplara karşı ayakta. YPG olarak bu saldırıları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şoreş Hesen: IŞİD insanlık karşıtı bir örgüt. Bu insanlık karşıtı örgüte karşı demokrat ülke ve insanların birleşmesini, beraber hareket etmesini önemli buluyoruz. Hatta buna geç kalınmış bile olabilir. Bir buçuk yıldır IŞİD’e karşı savaşıyoruz Suriye’de, herkes görüyordu bunu fakat herkes sessiz kaldı. Biz bu sessizliği eleştirdik. Birçok ülke liderinin yer aldığı Fransa’daki yürüyüşü eleştirimize bir cevap olarak görüyoruz. Artık insanlık düşmanlarına karşı yürüttüğümüz savaşta bütün dünyanın bizi desteklediğini biliyoruz. Hep tekrar ediyoruz, biz başta her ne kadar ulusal değerlerimizi koruyorsak da aslında bütün dünyayı hedef alan bir örgüte karşı savaşarak insanlığı koruyoruz. Bunun için, Fransa olsun, koalisyonda yer alan ülkeler, yer almayan ülkeler olsun, bütün ülkeler IŞİD’e karşı en ön safta savaşıp en ağır bedelleri ödeyen YPG’ye daha fazla destek çıkmalılar. Bu destekle insanlık düşmanı bu örgütten daha hızlı bir şekilde kurtulabiliriz.

“SİLAHA VE MÜHİMMATA İHTİYACIMIZ VAR”

Basında çıkan kimi haberlerde Fransa’nın YPG’ye silah yardımında bulunduğu iddia ediliyor, doğru mu bu iddialar?

Şoreş Hesen: Hayır, böyle bir yardım söz konusu değil. Amerikan uçakları vasıtasıyla bize ulaşan Kürdistan Bölgesi Hükümeti silahları ve peşmergelerin gelirken getirdikleri silah dışında bize herhangi bir silah ulaşmış değil. Bunu altını çizerek belirtiyorum. Fakat elbette ki savaşı kazanmamız için silaha ve mühimmata ihtiyacımız var, Fransa ve diğer ülkelerin yardımını bekliyoruz.

Kaynak: http://civiroglu.net/2015/01/15/ypg-sores-hesen/