Mustafa Güçlü / Demokrat Haber

Fotoğrafçı ve yazarların oluşturduğu bir kooperatif olan PostSeyyah’ın Yazı Editörü Mehmet Sait Taşkıran ile çalışmaları hakkında konuştuk:

PostSeyyah’ı fotoğrafçı ve yazarların oluşturduğu bir kooperatif olarak tanımlıyorsunuz. Böyle bir oluşum fikri nasıl oluştu?

- Aslında bu fikir ben ve fotoğraf editörümüz Umut Kaçar’dan çıktı. Bizim gibi yıllarca kültür-toplum-coğrafya temalı dergilerde ve ajanslarda yazıları fotoğraf çalışmaları yayınlanan bir çevremiz var. Süreli yayınların artık eskisi kadar bu alana ağırlık vermemeleri, işini profesyonel yapan fotoğrafçı ve yazarlara yeteri kadar alan açmamaları yayın dünyasında giderek bir boşluk oluşturuyor. Bunun maddi ve başka sebepleri de var tabi. Bir de çağımızın önemli yayın mecrası olmaya başlayan dijital dünyanın varlığından haberdardık. Bu alanın dışında kalmamamız gerekiyordu. Nihayetinde bizler kendi alanlarında profesyonel düşünerek içeriklerimizi ve çalışmalarımızı üreten insanlarız. PostSeyyah’ı da bu amaçla dijital bir yayın düşüncesiyle, üretimlerine devam eden belgesel fotoğrafçı ve yazarların çalışmalarını sunduğu, kooperatif bilinciyle hareket eden bir platform olarak kurduk.

Birlikteliğiniz için ”Rastlantısal görünümleri bir yana bırakarak gerçekliğin peşine düşer ve dünyayı paranteze alır” gibi bir saptamada bulunmuşsunuz. Bu paranteze alma uğraşısı içinde şu ana kadar yaptığınız çalışmaları öğrenebilir miyiz?

-Şimdi bu cümlede ifade etmeye çalıştığımız şeyi biraz açmak gerek öncelikle. PostSeyyah’ın bünyesinde çalışmaları yayınlanan belgesel fotoğrafçı ve yazarlar olarak bir kültür, kent, toplum veya sosyolojik bir olguyu çalışırken rastlantısal biçimde hareket etmiyoruz. Yani bir turist gibi yol almıyoruz. İçinde yaşadığımız dünyada var olan kültürlerin, kentlerin, yaşanan sosyal durumların bilincindeyiz. Herhangi bir kültür, kent veya sosyal olgu üzerine çalışırken çalışma alanlarımızın farkındayız ve bir nevi bu alanları paranteze alıyoruz. Ama bu alanları daraltmak için değil bu alanlara daha iyi nüfus edebilmek için. Ve çalışmalarımız tamamlandıktan sonra parantezleri açarak insanlarla paylaşıyoruz. PostSeyyah’ta bunu örnekleyebilecek çok sayıda konu var. İran’daki Aşura ritüelinden Ezidilere, Efsunlu Kent Urfa’dan Sait Faik’in İstanbulu’na, Savaş ve Göç başlığı altında sunduğumuz çalışmalara ve adını sayamayacağım sosyal ve kültürel konulara kadar hepsi buna örnek teşkil ediyor.

Modern çağda bir seyyah olarak yola çıkıp böyle bir tanıklığa neden ihtiyaç duydunuz? Bu tanıklığın yaşadığımız popüler kültür ortamında nasıl bir etkisi olabilir?

-Aslında bana göre her dönemin kendine özgü bir popüler kültürü olmuştur. Yani bu yeni bir şey değil. Birkaç yüz yıl geriye gidip baksanız bile o dönemin modası olan ama hızlıca tüketilen bir sürü isim, onların ortaya koyduğu çalışmaları ve dönemin yaygın olan algısını görebilirsiniz. Fakat popüler kültürün tüketilen üretimleri yanında her zaman nitelikli çalışmalar da yapılmıştır. Bu sadece görsel kültür alanında değil, edebiyat, müzik gibi alanlarda da kendini gösterir. PostSeyyah’ta sunulan çalışmalar kendi alanında daha nitelikli bir kitleye hitap ediyor. Sosyal medya aracılığıyla da paylaşımlarımız daha çok insana ulaşabiliyor. Bu medya araçları sayesinde popüler kültürü görsel anlamda mutlaka etkiliyordur. Ya da en azından o kitleye temas söz konusu oluyordur.

Fotoğraf ve yazı alanında geniş bir katılımcı adı grup künyesinde bulunuyor. Şimdiye kadar ister grup içi ister başka dışsal nedenlerle yaşadığınız sıkıntılar oldu mu?

-Künyemizde yer alan yazarlar ve fotoğrafçılarla herhangi bir sıkıntımız olmadı. En başta iletişime geçtiğimiz bu arkadaşlarımızla PostSeyyah fikriyle ne yapmak istediğimizi, dijital anlamda yayın çizgimizin ne olacağını ve sınırlarımızı onlarla birebir görüşüp anlattık. Bu anlamda künyemizde yer alan herkes nasıl bir yayıncılık yaptığımızın farkında. Programa aldığımız fotoğraf ve yazı çalışmalarını bizimle rahat bir şekilde paylaşabiliyorlar.

En son İzmir’de ( 3 Kasım) Güzelyalı Adnan Saygun Kültür Merkezinde “Akdeniz’de Savaş ve Göç” Sergisini gerçekleştirdiniz. Bu çalışmanızla ilgili okuyucularımıza bilgi verebilir misiniz?

-Akdeniz’de Savaş ve Göç isimli sergimizde özellikle başladığı günden bugüne Suriye’deki savaşın yol açtığı göç-yerinden edilme gibi insani sorunların temele alınarak çalışıldığı fotoğraf hikayeleri yer alıyor. Birbirinden farklı temalarda bir araya getirilen bu çalışmalar aynı zamanda son altı yılda yaşananlarla ilgili belgesel niteliğinde.

Sergi, Umut Kaçar ve Mehmet Kaçmaz’ın savaş öncesi Suriye’nin çeşitli kentlerinden yaşama dair fotoğraflarıyla bir araya getirilen “Savaştan Önce Suriye” konusuyla açılıyor. Sergide yer alan diğer konular da şöyle; Suriye Savaşı (Kürşad Bayhan-Çağdaş Erdoğan), Kobanê’de Bir Okul (Paşa İmrek), Ezidiler: 73. Ferman (Hüsamettin Bahçe), Su Şişeleri (Kürşad Bayhan), Bot; Ölümcül Yolculuk (Çiğdem Üçüncü), 412 Ada; Kimsesizler Adası (Sinan Kılıç), Çadır Kent (Mehmet Kaçmaz-Tolga Sezgin), Misafir (Kerem Yücel), Ülkeden Uzakta (Serkan Çolak), Profil Fotoğrafları (Gençer Yurttaş).

PostSeyyah’ın ilk sergisi olan “Akdeniz’de Savaş ve Göç” kasım ayı sonuna kadar ziyarete açık olacak. Sergide yer alan çalışmalar daha geniş anlatılarla birlikte ayrıca PostSeyyah’ın web sitesinde “Savaş ve Göç” seçkisi olarak yer alıyor.

Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

-PostSeyyah’ta alışılagelen süreli yayınlardan farklı olarak, dijital bir yayın programı çerçevesinde her gün birbirinden farklı temalarda güncel konular paylaşılıyoruz. Seyyah’ın Gündemi, Seyyahname, Fotomajör, Fotominör ve her ay önemli çalışmaları bir araya getirdiğimiz Editör Seçkisi bölümleriyle konular farklı içerikler ve sunumlarda yayına alınıyor. Bu konuları, yayınları takip etmek isteyenler dilediği anda siteye girip bakınabilirler. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızı takip ederek paylaşılan konulardan, içeriklerden gün boyu haberdar olabilirler. Web site adresimiz ve sosyal hesaplarımıza bu linklerle ulaşabilirler;

Web Adresi; www.postseyyah.com

Facebook; https://www.facebook.com/postseyyah/

İnstagram; https://www.instagram.com/postseyyah/

Twitter: https://twitter.com/PostSeyyah

Bize zaman ayırdığınız için teşekkürler..

Demokrat Haber olarak bize yer verdiğiniz için PostSeyyah adına ben teşekkür ederim. İyi çalışmalar.