Gülten Madenli / Demokrat Haber

HDP’nin Kahramanmaraş’tan milletvekili adayı gösterdiği isim 1978 yılında Maraş’ta gerçekleştirilen katliama dair kitapların yazarı Aziz Tunç. “Maraş Kıyımı Tarihsel Arka Planı ve Anatomisi” isimli kitabı ile tanınmaya başlayan Aziz Tunç ilerleyen zamanlarda açılması düşünülen Maraş Davası’nın da önemli savunucularından. Tunç, 2014 tarihinde de 'Beni Sen Öldür' Maraş / 78 isimli kitabını yayımladı.

1958 yılında Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde doğan Aziz Tunç ile Halkların Demokratik Partisi’nden vekil adayı olmasını ve seçim sürecini konuştuk.

Neden HDP diyerek başlayalım söyleşimize. İnsanlar neden HDP’ ye oy versinler?

İlk nedenim HDP’nin halkların çıkarlarını esas alan demokratik ve özgürlükçü bir parti olması.

Siyaseten demokratik, özgürlükçü ve halkların çıkarlarını esas alan bir parti olması. Türkiye’nin en çok ihtiyacı olan barışı ancak HDP’nin politikaları gerçekleştirebileceği için.

Kadın özgürlüğü ve kadının tarihsel derinliği olan baskılardan kurtulması HDP’nin politikalarıyla gerçekleşebilir.

Ekolojik varlığın korunması, büyük insanlığın geleceğinin kazanılması HDP politikalarıyla mümkün olabilir.

Özetle baskının ve sömürünün ortadan kaldırılması mücadelesi ete kemiğe bürünür, başarıya doğru sürdürülebilir. Bu ve benzer birçok siyasal talep HDP’den aday olmamın gerekçesidir.

Diğer nedenim ise, Türkiye’de ve Kürdistan’da yaşanan toplumsal değişimi doğru okuyan ve bu değişimi siyasete taşıyan yegâne parti olduğu için HDP’den aday oldum. Türkiye’de ve Kürdistan’da toplumsal yapılanmalar durağan olmadıkları gibi egemenlerin zorbalıklarına ve sömürülerine karşı kendi özgürlükçü ve sömürüsüz geleceklerini kazanmak için hızla politikleştirmektedirler, HDP toplumdaki bu politikleşmenin karşılığı olmuştur, bu yüzden HDP’ den aday oldum

Maraş üzerine kitaplar yazarak Alevi kıyımının arka planını ortaya çıkarmaya çalıştınız. Maraş tarihiyle ilgili yayımlanmış ve yayıma hazır araştırmalarınız var. Aday olarak öncesinden bilimsel çalışmalarını da yaptığınız Maraş kentinin insanlarıyla seçim çalışmalarınız nedeniyle yakın temaslar içindesiniz. HDP’nin bileşenlerini oluşturan dil, inanç, kimlik zenginliği iç barışı oluşturmada Maraş’ta nasıl bir algı geliştirmiş, tarihsel travmalarını gidermede farkındalık oluşturur mu?

Bu soru ve bu sorunun cevabı Maraş’ta demokratik politikanın amentüsü gibidir. Bugüne kadar sürdürülen politikalarda bu sorun yok sayılarak, üstü örtülerek görülmemiştir. Egemen politikacıların böyle davranmaları anlaşılır bir durumdur ancak demokratik özgürlükçü politikanın böyle davranması söz konusu olmadığından, bu anlamda biz ilk olarak Maraş’ta yakın tarihte yaşanmış Maraş katliamıyla ilgili politikayı, net bir biçimde toplum ile paylaştık.

Öncelikle Maraş katliamı konusunda yıllardır sürdürülen yanlış söylemleri tespit edip onları reddettik, bunun yerine katliam konusunda gerçekleri halka anlatarak esas suçluları da teşhir ederek kardeşliği yeniden tesis etmeye çalıştık.

Bugüne kadar Maraş katliamı üzerinde Maraş’a yönelik olarak söylenen kanlı kara katil söylemlerini şiddetle reddettik. Maraş katliamının devlet tarafından düzenlenen, bir kısım Maraşlı katilin de fiilen iştirak ettiği, etnik ve dinsel arındırma amaçlı siyasal bir katliam olduğunu anlattık.

Altını çizerek belirtiyorum bu yaklaşım, katliam nedeniyle toplumlar arasında oluşturulmuş olan kardeşliğin bariyerlerinin çökmesini sağladı. Karşılıklı iyi niyet ve güven ilişkisi yeniden oluştu.

Maraş’ta bugüne kadar gidilememiş, gidilemeyeceği sanılan her yere gittik, her toplumsal katmana HDP politikasını anlatabildik ve onlardan büyük ilgi gördük.

Maraş katliamının halkların birbirlerine karşı bir kırımı olmadığını söyledik. Bu katliamdan dolayı devletin ve bu bir avuç Maraşlı paramiliter unsurun dışında Maraşlı halkların suçlanamayacağını söyledik.

Bu gerçekleri sevgi diliyle birlikte ifade etmek Maraş’ta politik olarak etkili olmanın yolunu açtı. Bu anlamda HDP Maraş’ta da en çok tartışılan ve en etkili olan siyasal parti durumundadır.

Maraş halklarının kaygılarını, korkularını ve tedirginliklerini doğru politikalarla birleştirilmiş sevgi, empati ve samimiyetle aşıyoruz.