Yannis Vasilis Yaylalı / Demokrat Haber

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Beytüşşebap Kaymakamı Kadir Güntepe'nin attığı 'Bana bak vekil bozuntusu'  tweetinin hakaret ve tehdit içerdiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Beytüşşebap Kaymakamı ve HDP milletvekili Ferhat Encü arasında, Beytüşşebap ilçesinde yaşanan kolluk kuvvetlerinin halka dönük saldırıları yüzünden sosyal medya üzerinden tartışma yaşanmıştı.

Beytüşebap Kaymakamı Twitter’dan “Bana bak vekil bozuntusu! Allah’tan başka kimseden korkum olsaydı bunları yayınlamazdım. O bombaların hesabını vereceksiniz!” yazmıştı. Ferhat Encü bu sözler üzerine avukatı aracılığıyla Beytüşşebap Kaymakamı hakkında Şırnak Cumhuriyet Başsavclığı’na suç duyurusunda bulundu.

HDP milletvekili Ferhat Encü ile Beytüşşebap Kaymakamı Kadir Güntepe'nin tehditleri üzerine ve son süreçte yaşanan sivil katliamları üzerine konuştuk. Encü'nün sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Beytüşşebap da kolluk kuvvetlerinin halka ölçüsüz saldırısı üzerine Beytüşşebap Kaymakamı ile sosyal medya üzerinden bir tartışma yaşadınız. Bu tartışmada Beytüşşebap Kaymakamı  Twitter hesabından ' Bana bak Vekil bozuntusu' ile başlayan ve ‘hesap vereceksiniz’ ile biten hakaret ve tehdit içerikli  sözler paylaştı. Kaymakamın sosyal medya üzerinden yaptığı bu paylaşımlar ile ilgili olarak  suç duyurusunda bulunduğunuzu duyduk bu doğru mu ?

Evet doğru, avukatım aracılığı ile Şırnak'ta savcılığa bu paylaşımların hakaret ve tehdit içerdiği nedeni ile suç duyurusunda bulunduk.

Beytüşşebap Kaymakamının yargılanması için sizce Şırnak Valisi izin verir mi? Bu suç duyurusu hakkında düşünceniz nedir, sahiden bir yol alınabilecek mi?

Kaymakamın yargılanması ile ilgili olarak pek fazla umudum var dersem doğru olmaz. Çünkü Kürdistan'da çok fazla hak ihlali oluyor, hepimiz bunun şahidi durumundayız. Bu zamana kadar yargılama tarihine geçecek ve suçlunun işlediği yanına kar kalmadı diyebileceğimiz bir yargılama örneği maalesef yok.

‘BUNLARDA MAALESEF AR DAMARI DİYE BİR ŞEY KALMAMIŞ’

Yani bile bile lades mi ?

Biz hükümetin ve hükümetin tavrından cesaret alıp suç işleyen memurların aksine, burada anayasal çerçevede ve demokratik tahammül içerisinde sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Ayrıca sadece şahsıma karşı işlenmiş suçlardan bahsetmiyoruz, burada sivil insanlar göz göre göre katledildi. Düşünebiliyor musunuz yardıma çağrılan ambulansın şoförü herkesin gözü önünde katledildi. Tüm bu katliamların aydınlatılması için mücadele yürüteceğiz. Elbette var olan anayasa ve sistem birçok yerde bizim önümüzü kapıyor. Bu yüzden, suç üreten bu sistemin iyileştirilebilmesi için de mutlaka 12 Eylül yasalarının değişmesi gerekiyor, tabii aynı zamanda suçu ve suçluyu destekleyen siyasetçi yaklaşımının da değişmesi gerekiyor.

Kaymakamın yargılanması için hukuk mücadelesi başlatıyorum, eğer Kaykamamı yargıdan kaçırma gibi bir çaba içine girerse Vali ile ilgili hukuk mücadelesi başlatacağım, eğer Valiyi İç İşleri Bakanı korursa onunla ilgili de elimden geleni yapacağım. Normal koşullarda bu kadar sivil katliamının yaşandığı coğrafyamızda bunun direkt sorumlularından biri olan İçişleri Bakanı zaten istifa ederdi. Bunlar da maalesef ar damarı diye bir şey kalmamış.

‘İSTERLERSE SANDIĞI SARAY’A KURSUNLAR’

Son dönemlerde yaşanan bir kaygı var. Bu savaş ortamında seçimler nasıl yapılacak,  sizce seçim yapılabilecek mi ?

AKP'nin topyekün Kürt halkına karşı açmış olduğu bu savaşta birçok sivil yaşamını yitirdi. Bu savaşın en büyük nedenlerinden biri de 7 Haziran yenilgisidir,  bir daha böylesi bir yenilgiye tahammülü olmayan AKP kurmayları bu insanlık dışı savaşı,  tek başına iktidar olabilmek için körü körüne sürdürüyor.

Kürdistan’da tabela partisi konumuna gelen AKP,  Kürt halkının iradesinin sandığa yansımaması için her türlü her türlü çaba içerisine girecektir.  Fakat pek demokratik koşullar olmasa da  yine de seçimlerin yapılacağı kanısındayım. Tüm çaba Kürt halkının iradesinin sandığa yansımasını önlemek olsa da, bunu başarabileceklerine inanmıyorum. İsterlerse sandığı Saray’a kursunlar, halk gidip oyunu kullanacak ve bu yapılanların hesabını mutlaka soracaktır.