Gazeteci Fehim Taştekin, Voa Kurdish’ten Zozan Yaşar’a Donald Trump’ın ABD başkanı seçilmesinin Türkiye ve Kürtler üzerindeki muhtemel etkilerini değerlendirdi.

ABD’nin dış politikasının değişmeyeceği kanısında olan Taştekin, “Tabi bir takım farklılıklar olacak” diyerek şu ifadeleri kullanıyor:

“Özellikle Ortadoğu’da Trump'ın şu ana kadar Obama yönetimine yönelik eleştirileri bize şunu gösteriyor; Kürtlerle olan temas ve işbirliği belki daha da artarak devam edecek.“

“Suriyeli silahlı gruplara özellikle islamcı selefi ve cihatçı gruplara olan destek azalacak ya da kesilecek. Trump bu eleştirilerini bir politikaya dönüştürürse bu konularda değişme ve gelişme olması gerekiyor. Bu bağlamda Rojavalı Kürtlerle ilgili özellikle Pentagon ayağıyla yapılan iş birliğinin ne kadar derinleşeceğini bilmiyoruz.“

Trump’ın ekonomik işbirliğine dayalı bir perspektifi olduğunu ifade eden Taştekin şöyle devam ediyor:

“Şöyle bir politik tercih olacaktır; Trump'ın istikrardan daha çok ekonomik işbirliğini öne çıkaran bir perspektifi var. Bu durumda bölgede Rusya ile birlikte çalışmak ya da Suriye yönetimi ile yeniden barışmak gibi bir sürprizler olabilir. Tabi bu durumun sahaya yansımaları olacaktır, Irak’ta Kürdistan yönetimi ve Rojava ile ilgili.”

Pentagon’un Trump’ın dış politikasında rol oynayacağını savunan Taştekin, Trump’ın Rusya ile çalışması durumunda Suriye’de istikrarın sağlanabileceğini söylüyor:

“Benim öngörüm Trump dediğini yaparsa, Rusya ile birlikte çalışırsa Suriye’de istikrarı sağlayacak. Bu bağlamda da Şam yönetimi ile birlikte çalışmayı isteyen gruplarla işbirliğini derinleştirebilir.“
 
“Kürtler’in istikametinin birazcık değişmesi ve Rusya’ya kayması muhtemel bu durumda. Bunun dışında çok belirgin şeyler yok. Çünkü Trump dış politikada son derece cahil. Kurulu düzen yani dışişleri, CIA, Pentagon vs bütün bunlar bir şekilde Trump'ın dış ilişkilerinin tayin edilmesinde rol oynayacaktır. Birazcık boş teneke gibi içi dolacak. Kimin dolduracağını, danışmanlar mı yoksa kurulu düzen mi? Bunu bilmiyoruz, hepsi etkileyecek.“

“Kongrenin dış politikada frenleyici ya da yönlendirici yönü her zaman olmuştur. Bu bağlamda ben bazı değişikliklerin olacağını ama çok radikal kopuşların olmayacağını düşünüyorum.”

“Türkiye Obama yönetimi ile bazı sorunlar yaşadı özellikle de Suriye’de Irak’ta. Obama yönetiminin tercihleri belli, şimdi Trump'a baktığımız zaman bu tercihlerin değiştiğini sanmıyorum. Haliyle Erdoğan, Obama yönetimine kızdığı noktalarda Trump'tan çok da bir şey koparamayabilir. Tabi Trump’ın iş adamı olması nedeniyle ekonomik açıdan Türkiye ile iyi ilişkiler yakalayacağını görenler var. Ancak Trump’tan ziyade Türkiye’nin şu anki mevcut politikalarını değiştirip değiştirmemesi, yeni Amerikan yönetimi ile nasıl bir ayar ya da ayarsızlık yaşayacağını tayin edecek. “
 
“Irak ve Suriye’deki politikalarını mevcut haliyle sürdürürse aynı sorunları Trump’la da yaşamaya devam edebilirler.“

“Trump müdahaleci politikalara çok eleştiriler getirmişti, Türkiye’de şu an müdahaleci bir tavır izliyor. Bu anlamda Anakara Washington ilişkilerinin daha da gerilmesi beklenebilir.”