Demokrasi İçin Birlik Hareketi imzacılarından ANAP eski Genel Başkanı Nesrin Nas, "Müthiş bir beyin göçü var. Geride çölleşmiş kupkuru bir ülke kalacak” dedi.
 
DİHA’dan Yasin Kobulan’ın sorularını yanıtlayan Anavatan Partisi'nin (ANAP) bir dönem genel başkanlığını yapan Demokrasi için Birlik Hareketi'nin imzacılarından Nesrin Nas, AKP'nin Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkardığı Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) baskı politikalarına devam etmesi ve savaş politikalarını derinleştirmesine tepki gösterdi.
 
Demokrasi İçin Birlik Hareketi'nin böyle bir süreçte çok şey ifade ettiğini dile getiren Nas, "Uçurumun kenarında ve binlerce parçaya zaten bölünmüş, büyük bir çatırdamayla uyanmasına ramak kalmış bir Türkiye'nin o uçurumun kıyısından alınması için, bütün çaba budur" dedi.
 
'EKONOMİK KRİZ KAPIDA'
 
Ekonomik krizin fena halde Türkiye'nin kapısını çaldığını ifade eden Nas, "Bir tarafta yoğun bir iç savaş var. Bir tarafta sınırlarımızın dışında savaşa girmek için çabalayan, didinen ve bütün meşruiyetini savaştan almaya çalışan bir yönetim yapısı var. Ekonomik kriz, fena halde kapımızı çalmaya başladı. Yoksulluk artıyor. Gençler bu ülkeden umutsuz. Ülkenin üçte ikisi 30 yaşın altında. 15 yaş liseli grubu bile artık geleceğini bu ülkede görmüyor" diye konuştu.
 
'BEYİN GÖÇÜ YAŞANIYOR'
 
Türkiye'den beyin göçü olduğunu dile getiren Nas, "Müthiş bir beyin göçü var. Geride çölleşmiş kupkuru bir ülke kalacak. Böyle bir durumda söz söyleyen, kelimenin gücünden faydalanmak isteyen, barış diye haykıran insanlar bu dönemde bir araya gelemiyorlarsa zaten hiç gelmesinler daha iyi" dedi.
 
'DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK UYAN TÜRKİYE ÇAĞRISIDIR'
 
"Demokrasi için Birlik Hareketi'ni "Uyan Türkiye çağrısıdır" diye tanımlayan Nas, "Uyan Türkiye bir vatanın kalmasını istiyorsan, üzerinde yaşayacağın bir toprağın kalsın istiyorsan, karnını doyuracak, geleceğine umut ile bakabileceğin bir ülken olmasını istiyorsan, çocuklarını hayatta tutmak istiyorsan, adam gibi ölmenin peşinde değil, adam gibi yaşamanın peşinden koşmak istiyorsan bir araya gelmek zorundasın. Ne olursan ol, kim olursan ol, senin sözünü özünü özgürce söyleyebileceğin, kendini özgürce ifade edebileceğin ve senin farkındalıklarının bir zenginliğine döneceği bir ülke içindir bu çağrı. Bütün çaba da bunun içindir. Onun için demokrasi için birlik diyoruz" şeklinde konuştu.
 
'SAVAŞ MEŞRUİYETİN KAYNAĞI'
 
Nas, "Bakın hiçbir rejim değişikliği, rejim ve sistem değişikliği savaşmadan olmaz" diyerek, "Elinizde bir anayasanız varsa, bu bir darbe anayasası bile olsa, 12 Eylül anayasası bile olsa, o anayasaya dahi aykırıysa sizin meşruiyetinizi sağlayacak başka bir kaynağa ihtiyacınız var. O kaynak da savaştır. Sıcak çatışmadır. Savaşın, çatışmanın olduğu yerde haklar, hukuk, hayat, adalet konuşulmaz. O nedenle savaş meşruiyetin kaynağı. Savaşa bu nedenle ihtiyaçları var. Rejimler savaş olmadan değişmez çünkü" ifadesinde bulundu.
 
'MESELEYE KENDİ PENCERENİZDEN DEĞİL DÜNYA PENCERESİNDEN BAKIN'
 
Türkiye'de korku üzerinden siyaset yapıldığını vurgulayan Nas, şunları kaydetti: "Türkiye siyaseti yıllarca belli korkular, kendinden korktuğunun farkında olmadığı, aslında korktuğu şeyin kendi korkusu olduğu, baskı, özgürlüğün ne olduğunu bilmediği bir ortamda yaşamaya zorlanmış bir topluluk. Yüz yıldan beridir çözemediği, biriktirdiği büyüttüğü, büyüttükçe kangren haline getirdiği bir Kürt meselesi, bütün Türkiye'deki siyasi iktidarların bir şeyleri yapmamaları mazereti olarak önüne kondu. Böyle bir yapıdan açılmak kolay olmuyor. Türkiye bütün meselelere kendi penceresinden bakar. Meselemize kendi pencerenizden baktığınız zaman düne bakarsınız. Dünyanın penceresinden baktığınız zaman geleceğe bakarsınız. Demokrasi için Birlik bunu yapmaya çalışıyor. Meseleye kendi penceremizden değil, dünyanın penceresinden bakıp geleceğe bakmak istiyoruz."
 
'DAHA DA SIKINTILI GÜNLER...'
 
"Baskının dozu arttıkça karşı direnç de artmaya başlayacak" diyen Nas, "Bundan sonraki günlerin ben çok daha sıkıntılı olacağını düşünüyorum. Sıkıntılar arttıkça direnme de artacaktır. Bir şekilde çıkacağız bundan. Çıkarken kırılarak, dökülerek çıkmak var. Çıkarken el ele daha güzel bir geleceğe adım atıyoruz diye kazasız belasız, yarasız beresiz çıkmak var. Bizim bütün çabamız yarasız beresiz çıkmaktır. O nedenle bu platformda ısrarcıyız" diye konuştu.
 
Türkiye'nin Suriye ve Irak politikalarını ise Nas, "Ortadoğu ile ilgili çok güzel bir söz var. Derler ki Ortadoğu'da yemeğe davet edilmediyseniz, menüye bakın. Belki menüde siz olabilirsiniz. Ortadoğu ile ilgili adım atarken, herkesin çok dikkatli olması lazım" sözleri ile değerlendirdi. (Kaynak: DİHA)