Bu yıl Diyarbakır'da ilki gerçekleştirilen Amed Film Festivali'nde 'Yeraltı' adlı filmi gösterilen yönetmen Zeki Demirkubuz, filmin gösteriminin ardından, salonda bulunan çoğu Diyarbakırlı olan gençlerin sorularını yanıtladı.

Demirkubuz'un açıklamalarını Film Arası Dergisi yayınlarken, söyleşiyi takip eden derginin Yayın Yönetmeni Suat Köçer ise konuşulanları aktardı.

AÇLIK GREVİNDEYKEN GÖRDÜĞÜ RÜYAYI ANLATTI

"Ben buraya (Diyarbakır) geldiğim günün gecesinde açlık grevlerini düşündüm" diyen Zeki Demirkubuz, kendi açlık grevi günlerini anlattı.

Yapılan söyleşide, "Ben de 12 Eylül 1980 Darbesi’nde, birkaç yıl içerde yatmıştım. İki kere ölüm orucu ve birkaç defa da açlık grevine katılmıştım. Bir an onları anımsamaya çalıştım. Tamam meselemiz, ideallerimiz, politik kişiliklerimiz vardır ama bunların arkasında da yine insanızdır," diyen Demirkubuz, açlık grevindeyken gördüğü rüyaları şöyle aktardı:

"Mesela ben, o dönemde, açlık grevinin 35. gününde, şöyle rüyalar görüp hayaller kuruyordum; Çocukluğum Isparta’da geçti. Orada her şey gülden yapıldığı için, annem de gül reçeli yapardı. O reçeller hep tenekelerde olurdu. Ve ben o gül reçelinin olduğu tenekelerden birini başımdan aşağı boca edip, reçelden yediğimi hayal ederdim. İnsanız sonuçta."

'SORUNLAR VE ACILAR HER ZAMAN OLACAK'

Sorunların her zaman olacağını belirten Demirkubuz konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"Kendimizi suçlu hissediyoruz. Ben kendimi suçlu hissediyorum. Yapmak istediğimiz şeyler var. Ama bu ülkede hayatı biraz da böyle kabul etmek lazım. Bu ülkede ölmek için, açlık grevine girmek için, vurulmak, yaralanmak için her zaman bir bahane, gerekçe olacak. Bunu engelleyemeyeceğiz. Bugün sorunlar var. Yarın Kürtler arzu ettikleri bir hayat kurduklarında o zaman da başka sorunlar, acılar çıkacak. Hayat biraz da böyle bir şey."

Demirkubuz dergiye verdiği söyleşide, karamsarlığını, Engin Günaydın'ın oyunculuğunu, filmlerini ve filmindeki Nuri Bilge Ceylan'a olan göndermesini de aktardı.

Söyleşiye şu adresten ulaşılabilirsiniz:

http://www.filmarasidergisi.com/haber/103/Hakkim-Var-Feristahi-Olsa-Elestiririm.php