Çocukların haklarının gelişmesi ve gerçekten hakları olan şeylere kavuşmaları için mücadele veren İnsan hakları aktivisti Zafer Kıraç 22 gündür Ankara’da eylemini sürdürüyor.

Hapsihanelerdeki en büyük sorunun çocuk mahpusların durumuna dikkat çeken Kıraç, hapishanelerde 2435 çocuk mahpusun olduğunu belirtti. ''Çocukların üçte birinin parasının olmadığını da yine bu pul parasını isteyen Cezaevleri Genel Müdürlüğü söylüyor. Cezaevindeki çocukların ücretsiz mektup hakkının daha da önemli hale geldiğini savunuyorum bu koşullarda.'' diye ekledi.

Kendisini insan hakları için çalışan bir yurttaş olarak tanımlayan Zafer Kıraç, Ortak Haber'den Dilek Kumcu'nun sorularını yanıtladı.

ÇOCUK MAHPUSLARIN SORUNLARI

‘’Ailelerinden çok uzaktaki hapishanelerde kalıyorlar bu görüşmelerini zorlaştırıyor,  hatta kimi zaman imkansız hale getiriyor.Örneğin Kars'taki bir çocuk Ankara Sincan Çocuk Tutukevi'nde aylarca, yıllarca tutuklu kalabiliyor, çocuğun aile ile bütün iletişim kopuyor.

Aile görüşlerinde tıpkı büyüklere uygulanan yöntemle ayda 3 kapalı bir açık görüş hakkı veriliyor. Kapalı görüş demek çocuğun annesine sarılmasına engel olmak demek, bu nasıl bir şey, ne işe yarayacak bu? Bu şekilde mi çocuklar rehabilite edilmiş olacaklar. Bu saçmalık.’’

PUL PARASI EYLEMİ

‘’Çocukların üçte birinin parasının olmadığını da yine bu pul parasını isteyen Cezaevleri Genel Müdürlüğü söylüyor. Cezaevindeki çocukların ücretsiz mektup hakkının daha da önemli hale geldiğini savunuyorum bu koşullarda.’’

22 gündür eylemde çocuk mahpuslar için eylem de olan Kıraç, ‘’ben de çocukların ücretsiz mektup gönderebilmesi için 1 ocak 2015 tarihinde bir eylem başlattım 21 gündür de sürdürüyorum.

En az gramdaki mektup 1,25 TL ücrete tâbidir. Bu uygulama çocuk hapishanelerinde de vardır. Çocuk mahpusların hiçbir geliri yok. Eğer söylenildiği gibi rehabilitasyon yapılması amaçlanıyorsa aileleriyle, arkadaşlarıyla iletişimlerini kesmemeli, aksine teşvik etmeliyiz.’’

Zafer Kıraç, çocuk mahpusların sorunları çözülünceye dek, ‘’her iş günü 9.30-12.30 arası Ankara’da, Konur Sokak’taki İnsan Hakları Anıtı’nın önünde devam edeceğim,’’ dedi.