Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eş Genel Başkanı Alper Taş, hükümetin savaş politikalarını, bölgedeki devlet baskılarını ve 1 Haziran seçimlerine giden süreci değerlendirdi.

ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, AKP hükümetinin çözüm sürecini bitirerek başlattığı çatışma ortamının 7 Haziran seçimlerine karşı açılmış bir savaş olduğunu söyledi. Taş, Erdoğan'ın her şeyin kendisinde toplanmasını istediğini, Kürt siyasal hareketinin ise demokrasinin gelişmesini istediğini kaydetti. Kürtlerin 21. Yüzyılda statüsüz yaşamak istemediğini ifade eden Taş, "Artık tanınmak ve bu tanınmanın bir hukukunun olmasını istiyorlar. Statüsü olmayan iki halk var bugün Ortadoğu'da. Biri Filistin'dir, diğeri Kürtlerdir" dedi.

'DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİ ANLATAMADIK’      

Demokratik Özerklik projesinin halkların bir arada yaşama projesi olduğunu kaydeden Taş, "Bu projeyi Türkiye'nin batısına hem biz hem de Kürt hareketi anlatamadı. Bunun ayrılma, bölünme değil, bir arada yaşam zemini olduğunu anlatmamız gerekiyor. Kürt hareketine de dostane olarak, bir eleştiri; demokratik özerklik ilan edilecek bir şey değil, Kürtler zaten inşa ediyor" dedi.

'SAVAŞ 7 HAZİRAN SEÇİMLERİNE KARŞI AÇILMIŞ BİR SAVAŞTIR’        

AKP'nin başlattığı çatışmalı ortamının 7 Haziran seçimlerine karşı açılmış bir savaş olduğunu dile getiren Taş, "Milli irade deyip tutuşan ve milli irade edebiyatı yapanlar sandıktan çıkan tercihi aşağıladılar, küçümsediler ve tercihe savaş açtılar. Aslında savaş 7 Haziran seçimlerine karşı açılmış bir savaştır" dedi.

'BUGÜN CİZRE’DE NASIL BİR SEÇİM GÜVENLİĞİ VAR?’   

Türkiye'de seçim güvenliğinin olmadığını dile getiren Taş, "Bugün Cizre'de nasıl bir seçim güvenliği var. Siz 9 gün boyunca insanları evlere hapsettiniz, sizin seçim günü veya öncesinde yapacaklarınızın garantisi nerede? Yani özgür bir seçim ortamı yaratacak mısınız Cizre'de? Halkı korkutarak, sindirerek sandıklara el koyarak veya silahlarla sandıklar üzerinde baskı kurarak, sandığı zapturapt altına almayacağınızın garantisi nerede?" diye sorarak, seçim güvenliğinin sadece AKP için olduğunu ifade etti.

“AKPNİN 1 KASIM SEÇİMLERİNDE ASIL SLOGANI ‘YA 400 VEKİL YA HUZUR YOK’”             

AKP'nin almak istediklerine karşı Türkiye halklarına bir savaş başlattığını dile getiren Taş, AKP'nin 1 Kasım seçimlerinde asıl sloganının "Ya 400 vekil ya huzur yok" olduğunu söyledi. Halkın AKP'nin bu politikalarına karşı dik durması gerektiğini belirten Taş, "Önemli olan bizim ne 400 vekil ne de genç fidanlarımızı vermek ve de padişahlık rejimine yol vermemek" dedi.

'Erdoğan 'her şey bende toplanacak' derken, Kürt hareketi yetkilerin dağıtılmasını istiyor'

Bölgede ilan edilen özyönetimlere değinen Taş, şunları söyledi: "Kürtler bu gün demokrasinin geliştirilmesi, insan hakları alanındaki kısıtlamaların kaldırılmasını isterken, Erdoğan, her şeyin kendisinde toplandığı, kendi etrafında şekillendiği, her şeyin kendisine bağlandığı bir Türkiye istiyor. Arada uzlaşmaz bir çelişki var. Yani savaşın iki tarafından birinin başındaki saraydaki kişi Cumhurbaşkanı, diğeri de Kürt siyasal hareketi. Bir taraf özgürlüklerin dağıtılmasını isterken, diğer taraf ise 'her şey bende toplanacak' diyor. Erdoğan sevdasından vazgeçecek ve Türkiye demokratikleşecek" diye kaydetti.

ÖDP PM TOPLANTISINDA SEÇİM TAVRINI BELİRLEYECEK      

1 Kasım seçimlerinde nasıl bir tavır alacaklarına ilişkin Taş, 7 Haziran seçimlerindeki gibi Haziran Hareketi olarak bir ittifak kararı almadıklarını, Haziran Hareketi'nin bileşenlerinin özerk davranabileceğini ifade etti. Taş, ÖDP olarak bayramdan sonra gerçekleştirecekleri PM toplantısında 1 Kasım seçimlerine ilişkin tutumlarının netleşeceğini dile getirdi.

'CİZRE’DE DEVLET TERÖRÜ OLUŞTURULMUŞ’           

Cizre'de bulundukları temaslardan da söz eden Taş, Cizre'de adeta bir savaşın yaşandığını dile getirdi. Cizre'de gençler tarafından devletin baskılarına karşı bir direnişin örüldüğünü söyleyen Taş, "Halkın devletin baskılarından, çocukların gözaltına alınmasından bıktıklarını ve artık bu baskı ve gözaltılara izin vermeyeceklerini ilettiler. Orada devlet tarafından çok büyük bir operasyon gerçekleştirilmiş ve terör oluşturulmuş. 9 gün boyunca insanlar adım attırılmamış, 9 gün az bir şey değil. Her türlü ihtiyaçtan uzak kılınmış, bir ambargo konulmuş. Ambargo insanlık suçudur. 21 sivil katledildi. Bunlar PKK'li değildi" diye belirtti.

“ORTADOĞU’DA STATÜSÜ OLMAYAN İKİ HALK VAR: BİRİ KÜRTLER DİĞERİ FİLİSTİNLİLER”

Kürtlerin 21. Yüzyılda statüsüz yaşamak istemediğini ifade eden Taş, "Artık tanınmak ve bu tanınmanın bir hukukunun olmasını istiyorlar. Bu zaten hakları ve tartışmak abes. Statüsü olmayan iki halk var bugün Ortadoğu'da. Biri Filistin'dir, diğeri Kürtlerdir. Kürtlerin statüleri tartışılmalı artık. Kürtler çok önemli bir şey yapıyorlar. Özellikle Abdullah Öcalan'ın geliştirdiği yeni paradigma ulus devlet anlayışı karşısında demokratik ulus çerçevesinde geliştirdiği tez önemli" dedi.(Besta Nûçe)