Cerablus üzerine yeni tezler gerekiyor. Amerika'nın bu sürece bu şekilde dahil olacağını herhalde kimse düşünmemiştir. Bakalım bundan sonra bu bilmece nasıl ilerleyecek? Yerel unsurların inisiyatifi şimdilik devre dışı kaldı.

Amerika'nın bu sürece dahil olması darbe girişimindeki rolünün diyeti mi sizce?

Yoksa Amerika inisiyatifin Rusya'nın içerisinde olduğu ittifaka geçmemesi için mi böylesi bir operasyona dahil oldu, hepsini ilerleyen zamanda göreceğiz.

Bildiğim tek şey varsa bu operasyon yerel güçlerin boyunu aşacak şekilde gelişti. Türkiye de, PYD-YPG de burada belirleyici aktörler değil.

Bu süreçte girişilen darbe girişiminden Türkiye'yi kurtaran Rusya'nın büyük payı olduğunu görmemek için kör olmak gerekiyor. Anlaşılan bu nasıl bir adım ya da koz ise Biden'ın Türkiye'ye gelip, Türkiye başbakanı ile açıklama yaptırılıp, şimdilik Türkiye'ye yakın güçlerin Cerablus'a yerleşmesine ve YPG'yi Fırat’ın doğusuna geçmeye zorladı.

Bundan sonrasını hep beraber göreceğiz. Elbette Amerika'nın PYD-YPG'yi öyle bırakıp yoluna devam edeceğini düşünmüyorum. Fakat yine de Rojava'da atılan bu adımın hiç etkisinin olmayacağını söylemek de doğru değil. Kısa vadede Türkiye istediğine kavuşmuş gibi görülse de orta ve uzun vadede işlerin bu şekilde yürümeyeceğini hep beraber göreceğiz..

Orta ve uzun vadede Kürtlerin kaybedeceğini düşünenler boş hayal kurmasın, bu süreç atlatılır atlatılmaz Rojava'da kalınan yerden yaşamın yeniden inşası devam edecek..

Çünkü uluslararası aktörlerin çekişmesinin doğası Türkiye'nin istekleri doğrultusunda akmıyor. Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu Rusya -Suriye -İran ve Çin'in kısa süreli atağı ile bugün yaşanan koşullar ortaya çıktı. Orta ve uzun süreli konjonktürde ise Amerika ve Avrupa sermayesi bu tür çıkışa izin vermeyecek. Fakat şimdilik Amerika Rusya'ya kuyruğundan yakalanmış, tüm belirtiler onu gösteriyor. Büyük ihtimal ile bu yakalanma durumunun Türkiye'deki darbe girişimi ile ilgili olduğunu düşünüyorum.

Bundan sonrasını hep beraber yaşayarak göreceğiz.