Çoğu ırkçının, ulusalcı şovenistin, dinci faşistin anlamayacağı bir şeyden bahsetmek istiyorum. Bugün Roboski katliamında kardeşini kaybeden bir can ile sohbet ediyordum. Yine darbeciler ile mücadele adı altında histerik şekilde televizyonlarda ağzı burnu kırılmış asker görüntüleri vardı. Hatta darbecilerin lideri diye sunulan Akın Öztürk bir yanlış anlama ile Roboski katliamı ile de anılır olmuştu. Onun görüntüleri de vardı.
 
Kardeşini aldıkları emir doğrultusunda acımasız şekilde öldürenler askerler olsa da, onları o şekilde görmeye yüreği dayanmadı, bunlar insanlıktan çıkmış, bir insan nasıl bu şekilde davranır diye askerlere ayaküstü işkence edenlere karşı çıkıştı.
 
“Neyse suçu yargılansın ve gereği neyse yapılsın, bu şekilde işkencenin anlamı nedir” diye sordu. Fakat o soruyu yukarıda söylediğim gibi ne ırkçısı anlayabilir ne de diğer şovenist ve dinci faşisti.
 
Bir kere daha ne kadar doğru yerde mücadele ettiğimi anlayıp, çaktırmadan gururlandım. İnsanlığın kurtuluşunun Roboski'de kardeşini kaybeden bu kız kardeşin yaklaşımında olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
 
İnsan hakları savunucusu olarak bir kere daha Roboski'de yakınını kaybeden ablanın çok naif ifade ettiği gibi, “işkence insanlık suçudur, kim olursa olsun işkenceyi hak etmez” diyorum. Her kim olursa olsun baştan suçlu ilan edilemez, herkes için adil yargılama yapılmalı. Hiçbir koşul işkenceyi ve işkenceciyi haklı kılmaz, bunu unutmamak gerekir.
 
Bu rejimin ve askerin mağduru olmuş birçok insan belki bu görüntüleri izlediğinde, bu az bile diyen bir çoğunluğun var olduğunu biliyoruz, keşke daha fazla yapsalardı denildiğini sosyal medyadan da izledik. Bu görüntüleri bize servis edenler, kamuoyu gözünde şiddeti, işkenceyi normal hayatın akışıymış gibi kabullenmemizi istiyorlar. Neyin mağduru olursak olalım asla böyle bir barbarlığı kabul etmeyelim.
 
Unutmayın geçmişte aynı şeyler yapılmış ve toplumun vicdanında gözaltında şiddet ve işkenceyi normal bir şeymiş gibi kabul ettirmişlerdi. Onların gözünde bir suça karışmış isen işkence ve şiddet görmeyi de hak ediyorsun anlamına geliyordu. Gözaltında bu tür gayri hukuki ve gayri insani şeylerin sona ermesini istiyorsak bu görüntüleri bize servis edenlerin oyununa gelmemek gerekiyor. İnsanlıktan çıkmak istemiyorsak ilkesel olarak gözaltında uygulanan her türlü işkenceye her ne nedenle olursa olsun karşı çıkmamız insanlık görevidir.
 
Roboski'de yaşanan katliamı anlatmaya dilimiz varmaz. Anneler çocuklarının parçalarını eteklerinde topladılar. Fakat toplumsal vicdanları öyle güzel oluşmuş ki sap ile samanı birbirinden çok güzel ayırmasını öğrenmişler. Bunda Kürtlerin özgürlük mücadelesini rolü çok büyük. Aralarında kendi çocuklarının katillerinin olabileceğini bildikleri halde adaleti sadece kendileri için değil herkes için istiyorlar.
 
Yıllarca süren savaştan Kürt halkı, Roboski halkı çok büyük deneyimler çıkarmış, biraz insan kalmak istiyorsak bu deneyime kulak vermeliyiz.