Son aldığımız haberlere göre Roboski katliamını gerçekleştiren pilotlardan bazıları istifa etmişler.

İstifalarının nedeni ne olabilir, ya da bu istifalar ne yapılırsa samimi olur? Birlikte akıl yürütelim. İstifaları birlikte değerlendirelim ve bir çıkış yolu arayalım.

Samimi olan bir tez. . .

1) Pilotlar böylesi bir katliamı gerçekleştirdikleri için psikolojik bir yıkım yaşadılar ve artık bomba yüklü bir uçağa binmeye dayanamıyorlar ve bu yüzden istifa ettiler.

Samimi olmayan iki tez. . .

2) RTE ve hükümet pilotları yeterince sahiplenmedikleri için içerleyip bu hükümetin emrindeki bir uçağı bir daha uçurmam deyip istifayı bastılar.

3) RTE işini gördürdü ve işi bittiği tüm diğer elamanları gibi askeri pilotların istifasını istedi.

Bu pilotlar için birçok şey söyleyebiliriz fakat kendileri hiç konuşmadıkları ya da konuşamadıkları için tüm tezlerimiz zamanla doğrulanmayı gerektiriyor. Biz bu yüzden bir ve ikinci tezlerimizi ayıklayalım ve birinci ve samimi olduğunu düşündüğümüz iddia üzerine biraz konuşalım istiyorum.

Biz samimi yaklaşalım ve pilotlarımızın nereyi nasıl bombaladıklarını bilmediklerini düşünelim. Daha sonra kendilerine neler yaptırıldığını katliamdan bir ya da ikin gün sonra okudukları gazete ya da televizyonlardan öğrendiklerini düşünelim. Bu durumu öğrendikten sonra bu durumu kaldıramadıklarını ve psikolojik destek almak için hastaneye yatırıldıkları tezine devam edelim. Tedavi gören iki askerin tedavisi tamamlandıktan sonra ise istifa edip ordudan ayrıldıklarını, bu ayrılmanın nedeninin ise yaptıkları işin yanlışlığı yüzünden olduğunu düşünelim.

Yazının finaline doğru yol alırken tezimizin de final sorusunu, tezimizi doğrulamak için istifa eden askeri pilotlara sormak gerektiğini düşünüyorum.

Tüm bu durumu size yaşatanlara karşı herhangi bir suç duyurusunda bulunmayı düşünüyor musunuz?

En önemlisi ise hiç sorgulamadan soğuk kanlılıkla F 16 uçağına ait bombaların tetiğine basmak sureti ile ölümüne neden olduğunuz 19’u çocuk olan 34 sivil yurttaşın ailelerinden özür dilemek için herhangi bir girişim içerisine girecek misiniz?

Tüm yukarıda dediklerimiz için bir şeyler yaparsanız o zaman sizin samimi şekilde öz eleştirinizi kabul ederiz.

Belki siz de bundan sonraki yaşamınızı vicdanınız daha rahat bir şekilde devam ettirebilirsiniz. Bu dediklerimizin dışında yapacağınız ya da size yaptıracak hiçbir şey sorumluluğunuzu kaldırmayacak ve hep bir suçun ortağı olmaya devam edeceksiniz.

Katliamın gerçekleşmesini sağlayan savaş pilotlarına açık samimiyet çağrımdır. Kalkın size katliamı yaptıranlar hakkında ulusal ve uluslararası mahkemelerde suç duyurusunda bulunun ve Roboski ailelerinden özür dileyin. Ki hastalıklı ve suçlu yaşamaktan ve insanlık tarihinin o büyük yargılamasından kurtulun. Yoksa lanetlenmekten ve hastalıklı yaşamaktan asla kurtulamayacaksınız.