Roboski ailelerini Başbakan ile görüştüğü için kınayanlar lütfen bir de bu buluşmaya şimdi inceleyeceğimiz yönüyle de bir bakmayı deneyin. Roboskili aileler için 500. gün katliam bölgesine gitmek ne ise, Başbakan ile karşı karşıya gelmek aynı şey, ne az ne fazla, ya da 500. gün sınıra çıkarken asker ile karşı karşıya gelmiş ve sonuna kadar askerden nasıl hesap sorulmuşsa Başbakan'a da aynı yaklaşım sergilenmiştir.

Roboskili aileler için bu buluşma sadece katil ile yüzleşmenin ötesinde bir şey değildir. Katliamlarda katil ile kurban'ın yüzleşmesi, katliama maruz kalan için hayati bir şeydir.

Roboski aileleri 500. gün katliam bölgesine sokulmadı, bu ailelerin üzerinde büyük bir baskı oluşturmuştu. Biz, katliam bölgesine giden ailelerde kırılmış özgüven duygusunda biraz da olsa düzelmeler olduğunu gördük.

Katliama maruz bırakan anlayış, bu katliamı tamamen sindirme, baskılama ve özgüveni yıkma için, korku hapsi için uygular. Katliama maruz kalan ise bu duygudan, her şeyden kendini soyutlayarak kurtulamaz, bu tür katliamlara maruz kalmış insanların iyileşmesi, tekrar sağlıklı bir birey haline gelmesi, ona karşı mücadele ve yüzleşmesi ile olur..

Bu yüzden katliamın yapıldığı bölge ve katliamı yapanla yüzleşme, katliama maruz bırakılmış olan insanlar için hayati öneme sahiptir.

Son olarak toplamak gerekirse, başbakan bu katliamın tamamen siyasi anlamda sorumlusudur. Bunu hiçbir olgu ve konjonktür farklılaştıramaz. Başbakan’ın ailelerle buluşmasında da eski bilindik tavrını olduğu gibi koruduğunu da görmüş olduk. Hatta hala aileleri de suçladığını aile bireyleri bize anlattı. Ailelerin bir kısmının dahi olsa katliamın siyasi sorumlusu ile yan yana gelmesi, ailenin kendi yüzleşmesi için önemlidir. Katliam bölgesi ailelerin travmasını azaltmada bir işlev görmüşse, katilin insan üstü bir şey olmadığını gördüğünde, buna karşı mücadele edebileceğini görmesi anlamında önemlidir.

Yoksa siyasi ya da politik olarak katilin katliama maruz bıraktığı ailelere verebileceği başka bir şey yoktur. Bu zamana kadar uygulamadığı idari bir iki değişiklik yapıp, bu süreci geçiştirmeye çalışacak, direkt katliamda kullandığı askeri bile kaçırmaya çalışacaktır. Hava kuvvetlerinde yaşanan istifalar bu amaçla olabilir.

Roboskili aileleri yakından takip eden biri olarak şunu söyleyebilirim ki, katliamı açığa çıkarmak için daha örgütlü mücadele edebilecek bir çabanın içerisine girdiler. Öldürmeyen güç güçlendiriyor. Katliama, cins eşitsizliğine, doğa katliamına karşı, köylere geri dönüşten, ana dilde eğitime varana dek birçok sorunu dert edinen bir öz örgütlülüğüne doğru tartışmalar yapmaktalar.

Sosyal medya tartışmalarında ailelerin başbakan ile buluşmasına tepkiler yoğundu. Eleştirilerin haklı ya da haksızlığından öte, ailelere mitsel bir yaklaşımdan vazgeçmeliyiz.  Roboskili aileler hata yapmaz mı, elbette hata yaparlar. Belki de çoğumuzdan fazlasını hata adına yapabilirler. Fakat öğrenerek hem katliamcı zihniyete karşı daha sağlıklı ve daha örgütlü mücadele edecekler, hem de yukarıda vurguladığımız gibi travmalarını da bu mücadelenin içerisinde atlatacaklar. Bize düşen ise Roboski ailelerinin katliamcılara karşı başlatmış olduğu bu mücadelede asla onları yalnız bırakmamak.

Böylesi mücadelelerde yalnız olmadığını bilmek yolun yarısı eder bunu unutmamak gerekir.

Bir de kendimizde olmayanı başkasına yüklemek gibi bir kolaycılığımız var. Bundan vazgeçip birlikte nasıl hareket edebiliriz bunun üzerine yoğunlaşmalıyız.