Deniz Güneş / Demokrat Haber

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, IMC TV'de yayınlanan Ayşegül Doğan sunduğu Gündem Müzakere Özel programının konuğuydu. Aydar, Brüksel'den yayınlanan programda Kürt sorununda yeni sürece ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Hükümetle Öcalan görüşmelerinde mutabakata varılan hususlara ve PKK'nin sınırdışına çekilmesi konusunda Hükümet'in ve Parlamento'nun atması beklenen adımlara açıklık getiren Aydar, Akil İnsanlar Heyeti'ne ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Kürt meselesinin sadece AKP ve BDP'nin sorunu olmadığını söyleyen Aydar, Murat Karayılan'ın Öcalan'la görüşme talebi olduğuna ilişkin iddiaların doğru olduğunu ifade etti ve “Bizim Öcalan'la tartışmaya ihtiyacımız var” dedi.

Türk kamuoyunu anladıklarını, onlardan da kendilerini anlamalarını beklediklerini belirten Zübeyir Aydar, Öcalan'ın Newroz çağrısının da belli hassasiyetleri gözeterek yazıldığını sözlerine ekledi.

Newroz'dan hemen sonra komisyonların kurulmasını beklediklerini belirten Aydar, “Hükümet'in Parlamento'yu devreye sokmak istememesi bizde kuşku yaratıyor” şeklinde konuştu. Zübeyir Aydar, Dersim'de 21 yeni karakol kurulmasının ve korucu sayısının artırılmasının da kuşkuları artırdığına dikkat çekti.

ETYEN MAHÇUPYAN'I ÖCALAN ÖNERDİ

Zübeyir Aydar son dönemde çok konuşulan Akil İnsanlar Heyeti'ni de değerlendirdi. Heyet'in Hükümet tasarrufunda değil, Meclis'te komisyon olarak kurulmasını beklediklerini dile getiren Aydar, “Bu iş idari tedbirlerle olmaz, kanun yapan organın kararlarıyla olur” şeklinde konuştu.

Akil İnsanlar fikrinin Öcalan'a ait olduğunu belirten Aydar, Heyet'in süreç sonuna kadar görevine devam etmesi gerektiğini dile getirdi. Aydar, barış için çözüm hukuku oluşturmanın zaruretinin altını çizdi.

Etyen Mahçupyan'ın da Öcalan'ın önerilerinden biri olduğunu açıklayan Aydar, BDP'nin de Akil İnsanlar Heyeti için Öcalan'a çeşitli isimler önerdiğini ve Öcalan'ın önerilerinin alındığını sözlerine ekledi.

Akil İnsanlar Heyeti'nin her iki tarafa da eleştirel yaklaşması gerektiğini vurgulayan Aydar, Akil İnsanlar Heyeti'nin çözüme engel olan yasal ve anayasal engelleri tespit edebilmesi gerektiğini de belirtti.

Aydar ayrıca 63 kişinin İmralı'ya gidip Öcalan'la görüşmesi, Kandil'i ziyaret etmesi ve kendileriyle de (Avrupa ayağıyla) iletişime geçmesi gerektiğini söyledi.

'GÖNÜL RAHATLIĞIYLA ÇEKİLEBİLİRİZ' ALGISI OLUŞMALI

PKK'nin sınırdışına çekilmesi ve Duran Kalkan'ın açıklamaları ile ilgili soruları yanıtlayan Aydar, şöyle konuştu:

“Hareket prensip olarak böyle bir şeyi yerine getirebileceğini söyledi ama henüz böyle bir çağrı yok. Beklentileri var. Başkan Apo'yla görüşme veya O'nun bir biçimde bu işte daha fazla devreye girmesi, durumunda bir değişiklik olması konusunda hareketin bir talebi var. Kendisiyle yüz yüze tartışmak ve kendisini daha fazla bu işe katmak istiyorlar. Gerillaların iknası temelinde arkadaşların söyledikleri yerindedir.

Bir de Hükümet hala bu işin adını koymadı. Hükümet'in Kürt sorunu olarak bu işin adını koyması ve O'na uygun adım atması gerekiyor. Yine Meclis'e Kürt kimliğiyle ilgili düşen görevler var. Artık 'gönül rahatlığıyla çekilebiliriz' algısının oluşması gerekir. Duran arkadaşın da söylediği budur.”

Aydar, ayrıca Öcalan'dan bir çağrı beklendiğini ve bu çağrıya göre PKK'nin sınırdışına çekileceğini belirtti. Çatışma sürecinin ülkeyi böleceğine dikkat çeken Aydar, samimi olduklarını vurguladı ve “Yeter ki hile yapılmasın” dedi.

“SÜREÇ SONBAHAR'A KADAR TAMAMLANMALI”

Sürecin Sonbahar'a kadar tamamlanmasını gerektiğinin altını çizen Aydar, önümüzdeki yıl yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu hatırlatarak, "Çalışmaların seçimlere endekslenmemesi için acele edilmeli" dedi. Aydar, "Hükümete elini çabuk tut, biz hazırız, diyoruz. Sonbahara kadar temel hususlar bitmiş olmalı. Yani yasal, anayasal ve güvenlik konuları... Gerillanın çatışma alanlarından çekilmesi, Anayasa'nın yapılması, Terörle Mücadele Yasasının değiştirilmesi, siyasi Partiler Yasası ve diğer demokratikleşme adımları... Parlemento tatile girmemeli ve tüm bu yasal düzenlemeleri yapmalı" ifadelerini kullandı.

“BAŞKANLIK- ÖZERKLİK PAZARLIĞI YOK”

Başkanlık ve Özerklik tartışmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Aydar, Başkanlık sisteminin ancak Parlamento denetimi ile demokratik hale gelebileceğinin altını çizdi:

"Sanki hareket AKP ile anlaşıyor gibi bir algı oluşturuluyor, 'Al başkanlığı ver özerkliği'...Oysa bizim demokratik mücadelemiz devam ediyor. Biz AKP ile ve ordu ile savaşı bitirmek için anlaşabiliriz ama ideolojik mücadelemiz devam eder. Bugüne kadar birlikte mücadele ettiğimiz dostlarımız rahat olmalılar. Bugün müttefiğimiz kimse yarın da O'dur. 'Biz sizinle buraya kadar geldik, hadi eyvallah' gibi bir olay yok. Birileri demokratik mücadeleyi bıraksa da biz mücadeleye devam ederiz."

CHP'nin çözüm sürecindeki tavrını eleştiren Aydar, herkesi sürece katmaya çalıştıklarını ancak CHP'nin ulusalcılara göre hareket ettiğini belirtti. “CHP'nin sürecin dışında kalması en çok CHP'yi zorluyor” diyen Aydar, böyle giderse CHP'nin bölünebileceğini iddia etti. Aydar “Keşke MHP de süreçte yer alsaydı” dedi.

"DAVUTOĞLU OSMANLI RÜYALARI GÖREBİLİR, ERDOĞAN KANUNİ ROLÜ ÜSTLENEBİLİR!"

Önümüzdeki süreçte Diyarbakır, Ankara, Avrupa ve Hewler’de geniş katılımlı dört ayrı konferans düzenleyeceklerini açıklayan Aydar, Ortadoğu halklarıyla barış içinde yaşanacak bir gelecek için mücadele edildiğinin altını çizdi. Aydar, "Kimilerinin iddia ettiği gibi Misak-ı Milli Kürtler ve Türkler'in megalo-ideası değil. Ankara'daki hükümetin emperyal hedefleri olabilir. Davutoğlu Osmanlı rüyaları görebilir. Tayyip Erdoğan, Kanuni rolü üstlenebilir. Bizim projemiz 'Demokratik Ortadoğu' projesidir. Demokratik ittifaktır. Türk Kürt demokratik ittifakı, Araplarla ya da İran'la savaş, birilerinin askeri olmak anlamına gelmez. Bizim projemiz halkların birlikte yaşadığı bir gelecek inşa etmektir" şeklinde konuştu.

“SURİYE'DE YAŞANANLARIN SÜREÇLE İLGİSİ YOK”

Suriye'deki son gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulunan Aydar, Kürt hareketinin Suriye'de üçüncü bir yol izlemeyi tercih ettiğini, ancak Suriye Hükümeti'nin Kürtlerin güçlenmesini istemediğini, bu nedenle Kürt mahallelerine saldırmaya başladığını ifade etti. Suriye'de yaşananların çözüm süreciyle ilgisi olmadığını kaydeden Aydar, “Biz ittifaklar yapmıyoruz, çözüm arıyoruz” dedi.

Zübeyir Aydar