1977 yılında eşi Ayşe Nur Zarakolu ile birlikte Belge Yayınevi'ni kurarak yayıncılığa başlayan Ragıp Zarakolu, İnsan Hakları Derneği'nin de kurucuları arasında yer aldı.

34 yıldır özgür yayıncılık, düşünce özgürlüğü ve farklı düşünce ve kültürlere saygının yaygınlaşması mücadelesini hiçbir zaman terk etmedi. Zarakolu'nun yayıncılık alanına ilişkin pek çok ödülü bulunuyor.

Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Genel Sekreteri Jens Bammel, Ragıp Zarakolu'nun serbest bırakılması için Cenevre'deki BM Ofisi'nde Türk temsilci ile görüşecek. IPA, "basın özgürlüğü kahramanı" dediği Zarakolu'nun tutuklanması ile Türkiye'nin uluslararası yasaları ihlal ettiğini belirtiyor.

İSTANBUL- Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), yazar-yayıncı Ragıp Zarakolu'nun tutuklanmasına ilişkin bir açıklama yaptı.

2008 IPA Basın Özgürlüğü Ödülünü alan Zarakolu'nun, Türkiye'nin ifade özgürlüğü konusunda öne çıkan bir isim olduğunu, azınlık hakları için mücadele ettiğini belirten Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), Zarakolu'nun tutuklanması ile Türkiye'nin uluslararası yasaları ihlal ettiğini belirtti. IPA, Zarakolu'nun derhal serbest bırakılmasını istedi.

'ZARAKOLU BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAHRAMANI'

IPA'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Ragıp Zarakolu, geniş çevrelerde basın özgürlüğü kahramanı olarak tanınır. Ragıp Zarakolu'nun oğullarından Deniz Zarakolu da, BDP'nin (yasal) siyaset bilimi akademisinde politik felsefe dersi verdiği için 2 Ekim'de gözaltına alındı ve Edirne F tipi cezaevinde tutuklu. Bu tutuklamalar, 2009'da başlatılan kapsamlı operasyonun bir parçası ve Kürt siyasi partilerine karşı hala devam ediyor. IPA, Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi (ICCPR) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (ECHR) ihlali olan diğer yazarlarla birlikte Ragıp ve Deniz Zarakolu'nun ve Prof. Büşra Ersanlı gibi entellektüellerin tutuklanmalarından endişe duyuyor."

IPA GENEL SEKRETERİ: TMY DEĞİŞTİRİLMELİ

IPA'nın Genel Sekreteri Jens Bammel AB'nin 2011 Türkiye Gelişim raporuna işaret etti, Terörle Mücadele Yasası'nın değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Bammel, "Son 2 yılda basın özgürlüğünü bastırmak için anti terör yasalarının artarak kullanılmasına biz de tanıklık ettik" dedi. Zarakolu'nun derhal serbest bırakması için Cenevre'deki BM Ofisi'nde Türk temsilci ile görüşeceğini bildiren Bammel, hukuk kuralları ve ifade özgürlüğü ilkelerinin üstün olması gerektiğini söyledi.

'ZARAKOLU BASININ GURURU'

IPA'nın Basın Özgürlüğü Komitesi (FTPC) üyesi Bjørn Smith-Simonsen de Zarakolu'nun tutuklanmasına ilişkin şunları belirtti: "Ekim ayı Türkiye'de ve dünyada basın özgürlüğü için oldukça üzücü bir ay. Ragıp Zarakolu, basının gururudur. O, Türkiye'de basın özgürlüğünün spot ışığıdır. O, enerjisi bitmez tükenmez ve azınlık hakları aktivistidir. Şimdiye kadar onun doğruyu, barışı ve adaleti arama çabası durdurulamadı. Bu insan cezaevine ait değil, o Nobel Ödülünü hak ediyor. IPA'nın Basın Özgürlüğü Ödülünü kazanan Ragıp Zarakolu'nun derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Yargılama bir yıl süreyle başlayacak gibi görünüyor."

Smith-Simonsen, ayrıca Ragıp Zarakolu'nun sağlık durumunun iyi olmadığını belirtti, "Onun berbat F tipi hapishanede tutukluluk koşullarına katlanamayacağından korkuyoruz. Bu Türk yetkililerinin şefkat gösterme ve onu derhal serbest bırakmaları için açık sebeptir" dedi. (ETHA)