Zaman gazetesi Kıbrıs'ta, tutuklu gazeteci Ahmet Şık'ın kitabını yayınlanan Afrika gazetesi genel yayın yönetmeni Şener Levent'e yönelik ağır suçlamalarda bulundu. Levent, yanıtını ETHA'dan verdi.

Zaman gazetesi, Ahmet Şık'ın kitabının Kıbrıs'ta yayınlanmasından da rahatsızlık duydu. Kitabı yayınlayan Afrika gazetesini hedef alan bir habere imza attı. O "karalama" habere yanıt ise gecikmedi. Afrika, yakın zamanda AKP'li Bülent Arınç'ın kardeşi Ümit Doğay Arınç'ın yakın ilişkide olduğu Felek'ler çetesi tarafından kurşunlanmıştı.

"RUM CASUSU, DERİN DEVLETLE İLİŞKİLİ"

Zaman'da Tanju Özkaya imzalı ve "Türkiye'ye işgalci diyen gazete, Ahmet Şık'ın kitabını yayımlıyor" başlığı ile yayımlanan haberde, tutuklu gazeteci Ahmet Şık'ın imha edilen "İmamın Ordusu" kitabını yayınlayacağını duyuran Afrika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent hakkında ağır suçlamalarda bulunuldu.

Haberde şu ifadelere yer verildi: "Kıbrıs'ta muhalif kanadı temsil eden Afrika gazetesi, Rum yanlısı politikaları desteklemesiyle biliniyor. Gazetenin sahibi ve başyazarı Şener Levent'le ilgili bugüne kadar birçok iddia gündeme geldi. Levent'in Ada'daki derin yapılanma ile irtibatlı olduğu ileri sürülüyor. Bir başka iddiaya göre ise Levent, Güney Kıbrıs Rum Kesimi için Kuzey'de casusluk yapıyor. Sahibi olduğu gazete bugüne kadar birçok kez saldırıya uğradı. Söz konusu gazete geçtiğimiz ay Ada'da Türkiye aleyhine dönüşen varoluş mitinglerinin en büyük destekçileri arasında yer aldı. Haberlerinde Türkiye karşıtlığını vurgulayan gazete 'İşgal altında icazetsiz yazılar' sloganıyla yayın yapıyor ve her seferinde Kıbrıs'ın Türkiye'nin işgaline maruz kaldığını iddia ediyor."

YANIT GECİKMEDİ

Zaman gazetesinin hedef gösterdiği gazetenin genel yayın yönetmeni Şener Levent, ETHA'ya yaptığı açıklamada, Zaman Gazetesi'ne yanıt verdi.

Haberde yer verilen iddiaları kesin bir dille "sıradan bir karalama" olarak nitelendiren Levent, şöyle dedi: "Orada yazılanların hepsi de yalan. Türkiye'de yayınlanmadan toplatma kararı verilen İmamın Ordusu'nu kitabı yayınlamaya başladığımız için bize yapılan sıradan bir karalama kampanyası. Beni derin devletle ilişkilendirmeye çalışıyorlar. Böyle bir şey asla mümkün değil ve hiçbir zamanda olmamıştır. Bu tavır, Nedim Şener ve Ahmet Şık'a karşı Türkiye'de yapılanın aynısıdır. Ben tıpkı onlar gibi, bütün gazetecilik yaşamım, hayatım boyunca derin devlete karşı mücadele vermiş, bundan dolayı çok saldırılara uğramış bir gazetenin genel yayın yönetmeniyim ve böyle bir kişiyim."

'KURŞUNLANDIYSAK, BOMBALANDIYSAK, TUTUKLANDIYSAK...'

Levent, "derin devlete" karşı verdikleri mücadelede yaşadıkları saldırıları ise şöyle anlattı: "Gazetemiz iki kere bombalandıysa o derin devlete karşı verdiğimiz mücadeleden dolayı bombalandı. Kurşunlandıysa yine bunun için kurşunlandık. Hakkımızda 3 bin yıla kadar hapis cezası talep eden davalar, bunun için açıldı. Bunun için üç kere gazetemiz haczedildi. Ve yine bunun için ben ve bazı arkadaşlarım, bir Tük generali ve Rauf Denktaş'ın komplosuyla casusluk suçlamasıyla tutuklandık. Bütün bunlar o derin devlete karşı verdiğimiz mücadele nedeniyle meydana geldi."

'CASUSLUK DELİLLERİNİ BİR TEK DENKTAŞ GÖRMÜŞ'

Şener Levent, "kendilerine hatırlatayım" diyerek haberde geçen "Güney Kıbrıs Rum Kesimi için Kuzey'de casusluk yapıyor" iddiasını da yanıtsız bırakmadı.

Levent, 2000 yılında tutuklanmasına neden olan komployu şöyle anlattı:
"2000 yılında, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Ali Nihat Özayranlı ve dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın komplosu ile tutuklandık. Ancak, bunun bir komplo olduğu çok geçmeden ortaya çıktı. Rauf Denktaş, 'delilleri gördüm' dedi. Ama yalan söyledi. O gördüm dediği delilleri bugüne kadar kimse göstermedi. Çünkü öyle birşey yok. Mahkeme bizi serbest bıraktı. Buna rağmen pasaport ve kimlikleri 2003 yılına kadar poliste tutuklu kaldı, yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

Büyük çabalar sonucu teslim edildi. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Avrupa Gazeteciler Birliği'nden, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünden ve Kıbrıs'ta Gazeteciler Birliği'nde gelen baskılar sonucu o evraklar verildi."

KARALAMA KAMPANYASI SÜRECEK

"Bu karalama kampanyası İmamın Ordusu kitabının yayınladığımız için" diyen Levent, "Bu kampanyanın devamının da geleceğini düşünüyorum. Türkiye'de demokrasi ve özgürlükleri savunan kim varsa onlara karşı yapılan saldırılar, aynı şekilde burada bize karşı da yapılıyor" diye belirtti.

HER GÜN 4 SAYFA YAYINLANACAK

Kitabı bugünden itibaren yayınlamaya başlayan gazete, kitaptan her gün 4 sayfa verecek.

ETHA