Hürriyet Gazetesi'nin internet sitesinde Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam kararı üzerine  "Yüzde 52 ile seçilen Cumhurbaşkanı'na idam" başlığıyla yayınlanan habere yönelik olarak Hürriyet Gazetesi Sorumlu Müdürü İzzet Doğan hakkında başlatılan soruşturma takipsizlik kararıyla sonuçlandı.

Takipsizlik kararı, “Soruşturmaya konu haberin güncel olup görünür gerçekliğe uygun olduğu, basın ve haber verme hürriyeti kapsamında kaldığı, Cumhurbaşkanı’nın beyanatının haber yapıldığı, atılı suçların işlendiğine dair kesin, inandırıcı, şüpheden uzak ve kamu davası açmaya yeterli bulunmadığı anlaşılmıştır” gerekçesine dayandırıldı.

Savcı Mustafa Gökay gerekçesinde, "Toplumun önünde bulunan kişilerin basından gelen eleştiri ve hayatlarına ilişkin haberler hususunda konumları gereği daha hoş görülü ve anlayışlı olmalarının tabii olduğu, toplumun önünde yer almaları da göz önüne alındığında insanlar için normal olan bir kısım hal ve harekelerin ilgililer açısından haber niteliği taşıyabileceği ve eleştiri konusu olabileceği açıktır" vurgusu yaptı.

Hürriyet Gazetesi’nin internet sitesinde 17 Mayıs 2015 tarihinde, “Dünya şokta, yüzde 52 ile seçilen Cumhurbaşkanı’na idam” başlığıyla yayınlanan haber üzerine İstanbul Barosu avukatlarından Rahmi Kurt ile İzmir’de yaşayan Engin Selvidan ve Yavuz Imırgı’nın şikayeti üzerine Hürriyet Gazetesi Sorumlu Müdürü İzzet Doğan hakkında, “Cumhurbaşkanı’na hakaret ve tehdit”, “Halkı Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı silahlı eyleme teşvik”, “suçu ve suçluyu övme” ve “Anayasal düzeni yıkmaya çalışmak” suçlarından başlayan soruşturma takipsizlik kararı ile sonuçlandı.

Soruşturmaya bakan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu Savcısı Mustafa Gökay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam kararı üzerine yaptığı konuşmanın, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mısır’da idam kararına ilk tepki” başlığı ile verildiği hatırlatıldı.

Takipsizlik kararında, Cumhurbaşkanı’nın İstanbul’daki bir açılışta yaptığı konuşmada Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam kararını eleştirdiği, haberin altına da Cumhurbaşkanı’nın konuşmasının video olarak konulduğu belirtildi.

İzzet Doğan’ın, “Yazının tamamen gerçek ve güncel bir olayın kamuoyuna duyurulması amacı taşıdığı, konu ile ilgili olarak da 19 Mayıs tarihli gazetede ayrıntılı bir yazı kaleme alınarak konuya açıklık getirildiği” şeklindeki ifadesine atıf yapılan takipsizlik kararında, Basın Kanunu, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) basın özgürlüğü konularındaki kararlarına atıf yapıldı.

Basından somut gerçeği bir dedektif ya da hukukçu gibi araştırmasının beklenemeyeceği belirtilen takipsizlik kararında, “Yayın tarihinde güncel, kamuoyunun ilgisini çekecek nitelikte, görünür gerçeklik ile bilgi ve belgelere uygun olmasının yeterli olması, aranılan görünür gerçekliğin somut gerçeklik olarak değil, haberin verildiği andaki beliriş biçimine uygun olarak anlaşılması gerektiği, haberin yapılmasından sonra ortaya çıkan salt gerçekliğin farklı olması durumunda basın mensuplarının sorumlu tutulamayacağı yine kararlarda sıkça vurgulanan hususlardandır” denildi.

‘HABER GÜNCEL OLUP GÖRÜNÜR GERÇEKLİĞE UYGUNDUR’

Toplum tarafından takip edilen, değer verilen kişilerin fikir ve davranışları hakkında bilgi sahibi olmanın en kolay yolunun basın özgürlüğü olduğu belirtilen takipsizlik kararında, “Demokratik bir toplum oluşturmanın çekirdeğinin bu özgürlükle sağlanabileceği, bu nedenle toplumun önünde bulunan kişilerin basından gelen eleştiri ve hayatlarına ilişkin haberler hususunda konumları gereği daha hoş görülü ve anlayışlı olmalarının tabii olduğu, toplumun önünde yer almaları da göz önüne alındığında insanlar için normal olan bir kısım hal ve harekelerin ilgililer açısından haber niteliği taşıyabileceği ve eleştiri konusu olabileceği açıktır. Bu bilgiler ışığında dosya içeriği, şikayetçilerin ileri sürdüğü hususlar ve mevcut deliller bir bütün olarak değerlendirildiğinde; soruşturmaya konu haberin güncel olup görünür gerçekliğe uygun olduğu, basın ve haber verme hürriyeti kapsamında kaldığı, Cumhurbaşkanı’nın beyanatının haber yapıldığı, atılı suçların işlendiğine dair kesin, inandırıcı, şüpheden uzak ve kamu davası açmaya yeterli bulunmadığı anlaşılmıştır. Bu sebeple; şüpheli hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına” denilerek takipsizlik kararı verildi. (Radikal)