Hürriyet Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil ile Posta Gazetesi Yazarı Yazgülü Aldoğan, hakkında avukat Ali Çezik suç duyurusunda bulundu. Avukat Çezik, iki yazarın da ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçundan 4,5 yıla kadar hapisle yargılanmasını istedi.

Akşam gazetesinden Seda Kılıç’ın haberine göre; avukat Ali Çezik dün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na 2 sayfalık dilekçe sundu. Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiğinin belirtildiği dilekçede, bu iki gazetecinin olaya ilişkin yorum yaparken toplumun hassas olduğu olaylar ile ilgili hakaret edici, aşağılayıcı ve tahrik edici üslup kullandığı ifade edildi.

BÖLÜCÜ BİR DİL KULLANDI

Yılmaz Özdil’in ‘madenciler ölümü hak ettikler’ anlamında sözleri ile dehşet verici, aşağılayıcı, hakaret edici, tahrik edici, bölücü bir dil kullandığının anlatıldığı dilekçede, Yazgülü Aldoğan’ın yazdığı yazıda ölen insanlara hakaret ettiği ileri sürüldü.

4,5 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLEBİLİR

Bu yorumların ‘fikir açıklaması’ kapsamına giremeyeceğinin belirtildiği dilekçede, “Eylem düşünce açıklaması kastıyla değil, toplumun bu acıyı hisseden, yaşayan kesimine karşı bilerek isteyerek, kasten hakaret, aşağılama, tahrik etme eylemidir. Bu olay sadece şehit yakınları değil tüm Türkiye’nin ortak acısı olduğundan bu ülkede yaşayan bir vatandaş olarak müşteki sıfatım bulunmaktadır” denildi.

Şikayetçi avukat Ali Çezik, Özdil ve Aldoğan’ın ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçunu işlediğini belirterek, haklarında dava açılmasını talep etti.

TCK’da bu suç öngörülen ceza, 3 yıla kadar hapis. Ancak suç, basın yayın organları yoluyla işlendiği için 4,5 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.