Başbakanlık bünyesinde oluşturulan komisyonun teklifi ve ilgili bakanın onayıyla kapatılan YÖN Radyo ile Zarok TV yeniden yayına başlayacak. Ancak Kürtçe çizgi filmler yayınlayan Zarok TV, artık tamamen Kürtçe yayın yapamayacak. 

Başbakanlık kararıyla, Türksat üzerinden yayın yaparken kapatılan televizyon ve radyolar arasında, geçen yıl 21 Mart’ta yayına başlayan, Türkiye’nin ilk Kürtçe çocuk kanalı Zarok TV de bulunuyordu. Merkezi Diyarbakır’da olan Zarok TV, Kürtçe’nin Kurmanci, Zazaki ve Sorani lehçelerinde çizgi filmlerin yanı sıra çocuklara yönelik programlar yapıyordu.

Kapatılan YÖN Radyo Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mansur Kılınç da radyolarının kapatılma işleminin ertelendiğini kısa süre önce duyurmuştu.

ZAROK TV İLE YÖN RADYO YENİDEN YAYINDA 

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, yayınları kapatma kararı veren, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş başkanlığındaki komisyon geçen hafta bir kez daha toplandı.

Zarok TV ve YÖN Radyo’nun yeniden yayına başlayabilmesi için gereken karar da bu toplantıda alındı.

KÜRTÇE YAYIN YAPAN KANALA TÜRKÇE ZORUNLU 

Ancak Zarok TV bundan böyle tamamen Kürtçe yayın yapamayacak.

RTÜK yasası kapsamında hazırlanan Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik 2 Kasım 2011’de yürürlüğe girmişti. Buna uyum sağlamaları için de TV kanallarına beş yıl süre tanınmıştı. Geçen çarşamba günü bu süre doldu.

Karara göre, genel ve tematik içerikli yayın yapan televizyonların yayınladıkları çizgi filmlerin en az yüzde 20’sinin, çizgi film haricindeki yayınların ise en az yüzde 40’ının Türkçe olması zorunlu.

Ayrıca bu yayınların ‘Türk kültürünü yansıtması’nın da gerektiği belirtildi.