Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş, gazeteci-yazar Yalçın Ergündoğan'ı tazminata mahkum ettirdi. Ergündoğan'ın vekili Av. Tora Pekin aracılığıyla temyiz ettiği İstanbul, 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce verilen 10 bin TL tazminat cezası, Yargıtay'ın kararıyla onanarak kesinleşti.

 

Yalçın Ergündoğan imzasıyla 26 Nisan 2005'te "Müritleri Haydar Baş'a başkaldırdı" başlığıyla dönemin BirGün Gazetesi'nde yayınlanan yazıdan ötürü, önce, İstanbul, Beyoğlu 2.Asliye Ceza Mahkemesi'nce (Şubat 2010'da) 105 gün hapis cezasına çarptırılmış ardından da ceza, 2 bin 100 TL para cezasına çevrilerek 5 yıl süreyle 'askıya' alınmıştı.

 

Yazarın, eleştirel yazısından ötürü mahkumiyet cezası alması üzerine, beklemekte olan tazminat davaları da peş peşe devreye girmiş ve onanmıştı. Yazının yayın tarihinden geçerli olmak üzere, faiziyle birlikte istenen cezaların toplamı 40 bin lirayı aşıyor.

 

BTP Genel Başkanı Haydar Baş'ı eleştirmesinden ötürü Yalçın Ergündoğan'ın mahkumiyeti, çeşitli tarihlerde basın toplantıları düzenleyen aydınlarca, 'özel hukukun kötüye kullanılması' olarak niteleniyordu...

 

Hakkında açılan ceza davasına ilişkin, iç hukuk yolları tükenince Ergündoğan avukatı, Eren Keskin aracılığıyla 2010 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne başvurmuştu.

 

YALÇIN ERGÜNDOĞAN: GAZETECİLİK GÖREVİMİ YAPTIM

Gazeteci, yazar Yalçın Ergündoğan ise, yaptığı açıklamada, yazısında, "asla hakaret unsuru bulunmadığını, kamuoyunu bilgilendirmek maksadıyla bu ilginç bilgileri yayınlandığını" ifade ederek şunları söyledi: "Yazımda, asla hakaret kastı yoktur. Kamuoyunun gözü önünde bulunan, bir siyasi partinin başkanlığını sürdüren şahsın davranışlarına dikkat etmesi, eleştiriye de tahammüllü olması gerekir. Hem bir siyasi partinin başı ve bir tarikatın şeyhi olacaksınız, müritleriniz bile tutum ve davranışlarınıza tahammül edemeyip başkaldıracak. Üstelik de bu başkaldırılarını bir internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuracak. Siz gazeteci olarak, bunu görüp de haber yapmayacaksınız? Böyle şey olur mu hiç?.. Ben aldığım bu cezalarla büyük bir hukuksuzluk ve adaletsizlikle karşı karşıya olduğuma inanıyorum..."

 

SEHER VAKTİNDE TEKRARLANMASI İSTENEN BEDDUA

Yalçın Ergündoğan'ın Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı ve Kadiri Tarikati şeyhi olduğu iddia edilen Haydar Baş'la ilgili tarikatten ayrılan bir grup genç müridin iddialarını da içeren eleştirilerini 26 Nisan 2005'te yazmasının ardından, 28 Nisan 2005'te Haydar Baş'a yakınlığı ile bilinen "Yeni Mesaj" gazetesinde Ergündoğan için 'seher vaktinde' ve her fırsat buldukça okunması istenen bir de 'beddua' yayınlanmıştı...

 

Müslim Karabacak adlı köşe yazarının sütununa taşıdığı ifadelerden bir bölümü şöyle:

 

"Ne İslam dininin, ne bu millete ait örf ve ananelerin, ne de bu milletin ahlak anlayışının asla kabul etmeyeceği bir yalanı/iftirayı, karalama ve kin maksadıyla, dile getirenin, yazanın, yayanın, gündeme getirenin, emeği geçenin, görüp sessiz kalanın, tasvip edenin, zevk alanın; Allah’ın, Melaikenin, Resullerin, Sadıkların, Şühedanın, Salihlerin ve tüm evliya–yi kiramın laneti üzerine olsun. İki cihanda da rezil olsun. Huzur bulmasın. Yüzü gülmesin. Âmin!..

 

Âmin! Âmin! Bir hürmet–i Tâ–Hâ ve Yâsîn. Vel’hamdü lillahi rabbil’alemîn. Yukarıdaki dua, aynı zamanda; din, vatan, bayrak–sancak ve diğer tüm mukaddesatımız konusunda da bir iğrençlik, bir ihanet içinde olan için de aynen geçerlidir. Bu köşeyi okuyan ve beni seven bütün dostlarımdan aynı duayı, öncelikle seher vaktinde, olmazsa fırsat buldukça yapmalarını istirham ediyorum..." (Sesonline)