Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), son 11 yılda dünya genelinde 900’den fazla gazetecinin görev başında sırada öldürüldüğünü açıkladı.

Sadece 2016 yılında cinayete kurban giden gazeteci sayısının 102 olduğu kaydedildi.

UNESCO, 2 Kasım Gazetecilere Karşı İşlenen Suçların Cezasız Kalmasının Önlenmesi Günü dolayısıyla gazetecilerin güvenliğine ilişkin son 10 seneyi kapsayan verileri yayınladı.

UNESCO Almanya Temsilciği tarafından bugün Bonn'da yapılan yazılı açıklamaya göre, 2006-2016 yılları arasında meslekleri nedeniyle 930 gazeteci öldürüldü ve bu vakaların sadece yüzde 10'u aydınlatılabildi.

UNESCO Almanya Temsilciği Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Schulz, gazetecileri hedef alan cinayetlerin, keyfi tutuklamaların, işkencenin, baskının ve materyallerine el konmasının cezasız kalmaması gerektiğini vurguladı.

'TEHLİKELİ ÜLKELER MEKSİKA VE AFGANİSTAN'

UNESCO'nun açıklamasında, 2016 yılında 102 gazetecinin öldürüldüğüne dikkat çekildi. Gazeteciler açısından en tehlikeli ülkelerin Meksika ve Afganistan olduğu ve bu ülkelerde geçen yıl 13'er gazetecinin öldürüldüğü belirtildi. Geçen yıl Yemen'de 11, Irak'ta 9 ve Suriye'de 8 gazetecinin öldürüldüğü kaydedildi.

Verilen bilgiler arasında dünyada gazeteciler açısından en tehlikeli bölgeyi ise sıcak çatışmaların bolca yaşandığı Arap ülkeleri oluşturuyor. Buna göre, 2012-2016 yılları arasında 530 gazeteciden 191'i Suriye, Irak ve Yemen'de öldürüldü.

Ayrıca geçen yıl gazetecilerin yarısının çatışmaların yaşanmadığı bölgelerde öldürüldüğüne dikkat çekildi.