Yaklaşık bir aydır haber alınamayan Russia Today gazetesi foto muhabiri Andrei Stenin'in, çatışmaların sürdüğü Donetsk yakınlarında aracına açılan ateş sonucu öldüğü belirlendi.

Rusya yanlısı ayrılıkçılarla ordu birliklerinin çatıştığı Ukrayna'ya giden gazeteci Andrei Stenin'den son olarak 6 Ağustos'ta haber alınmıştı. O günden bu yana Stenin'e ulaşma çabaları sonuç vermedi.

Al Jazeera'deki habere göre; Stenin çalıştığı Moskova yönetimi yanlısı Russia Today'in Medya Grup Başkanı Dmitri Kiselev, 34 yaşındaki gazetecinin kendisiyle en son bağlantı kurulduğu akşam aracına isabet eden ateş sonucu öldüğünü öğrendiklerini açıkladı.

Kisilev, "Meslektaşımız Andrei ölmüş, anlaşılan o ki bunca zaman gözaltında değilmiş. Bütün çabalarımızla onu ararken, o ne yazık ki bir aydır aramızda değilmiş" dedi.

OTOPSİ SONUCU AKIBETİNİ BELİRLEDİ

Stenin'in, 6 Ağustos akşamı Donetsk'ten kaçan sivillerin oluşturduğu bir konvoyun arasında olduğunu aktaran Kisilev, açılan ateş sonucu konvoydaki araçlardan birinin yandığını ve bulunan ceset üzerinde yapılan otopsi sonucunun henüz ellerine ulaştığını söyledi.

Cesedin Stenin'e ait olduğunun anlaşılmasıyla Rusya yönetimi olayla ilgili bağımsız bir soruşturma açılmasını ve sorumlulların yargılanmasını istedi. Moskova Stenin'in kaybolmasının ardından bir soruşturma başlatmış ve gazetecinin Ukrayna güçleri tarafından gözaltına alındığını tahmin ettiklerini açıklamıştı.

Ancak Rus yetkililer son olarak çarşamba günü Stenin'in ölmüş olabileceğini, aracına Ukrayna tankları tarafından ateş açıldığını öğrendiklerini bildirdi.

Stenin Ukrayna'daki çatışmalarla bağlantılı olarak hayatını kaybeden altıncı gazeteci. Haziranda üç Rus gazeteci, mayısta ise İtalyan foto muhabiri ile Rus asistanı ölmüştü.

PUTİN'DEN TAZİYE

Stenin'in ailesine taziye mesajı gönderen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "O, Donetsk'te yaşanan gerçekleri bütün dünyanın öğrenmesi için elinden geleni yaptı" ifadesini kullandı.