Economist dergisi, Türkiye-Rusya ilişkilerini ele aldığı bir makalesinde "Türkiye ve Rusya Suriye konusunda anlaşamasalar bile ekonomik ilişkilerini koruyor" diyor.

Yazıda Suriye konusundaki gerginliğe rağmen Rusya'nın Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı olduğu belirtilerek şöyle deniyor:

"Gelecek yıl Rusya, Mersin'de Türkiye'nin ilk nükleer santralini inşa etmeye başlayacak. Türkiye, Rusya'nın Karadeniz üzerinden Avrupa'ya ikinci bir boru hattı inşa etmesini kabul etti. Rusya Türk müteahhitler için en büyük pazar. Türkiye Rus turistlerin baş tercihi. İki ülke şimdi karşılıklı ticaretin hacminin önümüzdeki yıllarda üçe katlanarak 100 milyar dolara çıkacağını söylüyor."

PRAGMATİZM VURGUSU

"Siyasi cephede onlarca yıl devam eden soğuk savaş husumeti, yerini pragmatizme bıraktı. Türkiye Rusya'nın 2008'de Gürcistan'la girdiği savaşta belirgin bir şekilde tarafsız kaldı, Balkanlar'daki krizlerin çözümünde Moskova'yla işbirliği yaptı."

"RUSYA FÜZE KONUSUNDAKİ RAHATSIZLIĞINI AŞMIŞ GİBİ"

"Rusya da NATO'nun Türkiye'de konuşlandıracağı füze savunma sistemiyle ilgili rahatsızlığını aşmış görünüyor. Türkiye'nin güvenlik kaygılarını anladığını söylüyor. Putin'in İstanbul'da söylediği, Türkiye ile Rusya'nın Suriye konusunda aynı hedefleri paylaştığı ancak bu hedefe nasıl varılacağı konusunda ayrıştığı yolundaki sözleri Türkiye tarafından Rusya'nın tavrını yavaş yavaş değiştirmeye başladığı gösteren bir işaret olarak sunuluyor." (bbc)