2013’te hükümetlerin internetten içerik kaldırılması talepleri, tüm dünyada geçen seneye göre yüzde 68 arttı.

Çeşitli ülkelerin hükümetleri Google’a 3 bin 846 kere başvurarak toplamda 24 bin 737 içeriğin kaldırılmasını istedi.

2013 Şeffaflık Raporu’nu açıklayan Google, Türkiye ve Rusya otoritelerinin taleplerindeki keskin artışa dikkat çekti. Türkiye hükümetinin 1673 kere Google’a başvurarak, geçen senenin on misli talepte bulunduğu vurgulandı.

Google Hukuk Direktörü Susan Infantino, “Son dört senede, hükümetlerin siyasi içerikleri kaldırmamıza yönelik talebi endişe verici bir eğilim olarak devam ediyor” dedi.

“Yargı onları eleştiren içerikleri kaldırmamızı; polis, tutumlarını gösteren videoları engellememizi; belediye meclisleri gibi yerel yönetimler, karar verme süreçleriyle ilgili bilgilerin insanlar tarafından öğrenilmemesini istiyorlar. Bu yetkililer hizmetlerimizden siyasi içeriğin kaldırılması için genellikle iftira, gizlilik, hatta telif gibi nedenler gösteriyor.”

TÜRKİYE’NİN TALEPLERİNDE YÜZDE 966 ARTIŞ

Ocak-Haziran 2013 arasını kapsayan raporda, Türkiye’den içerik kaldırılmasına yönelik taleplere en çok telif hakkı (8543 öğe) ve yetişkinlere uygunluk (1738 öğe) gerekçe gösterildi.

Bu gerekçeleri gizlilik ve güvenlik (517), iftira (509), resmi makamlar hakkında eleştiri (440), ulusal güvenlik (80) gibi şeyler izledi.

Türkiye’den gelen içerik kaldırma taleplerinin sayısının bir önceki raporlama dönemine göre yüzde 966 oranında arttığını belirten Google kaldırılan ve kaldırılmayan içeriklere ilişkin şu açıklamayı yaptı:

* Bir politikacı ve seks skandalları hakkında bilgilere bağlantı veren tüm arama sonuçlarının kaldırılmasına yönelik bir mahkeme emri aldık. Söz konusu arama sonuçlarını kaldırmadık.

* Bir devlet kurumundan, Kürt partisi ve Kürt eylemcileri hakkında bilgi içeren bir blog'un yanı sıra Kürdistan haritasını gösteren bir Google+ profil resminin kaldırılmasına yönelik iki talep aldık. Söz konusu blog'u veya profil resmini kaldırmadık.

* Bir devlet savcısının işlerinin kalitesini eleştirerek iftirada bulunduğu iddia edilen bir blog'un kaldırılmasına yönelik olarak üçüncü bir tarafa yönlendirilen bir mahkeme emri aldık. Söz konusu blog'u kaldırmadık.

* Pek çok devlet görevlisinin özel e-postaları, telefon numaraları, banka hesabı bilgileri ve resmi kimlik numaralarını içeren çok sayıda blog yayınının kaldırılmasına yönelik olarak üçüncü taraflara yönlendirilen üç mahkeme emri aldık. Ürün politikalarımızı ihlal ettikleri için blog yayınlarının büyük çoğunluğunu kaldırdık.

* Devlet kurumlarından, 5651 numaralı yasayı ihlal ettiği iddia edilen Blogger, Google+ ve Web Araması'na ilişkin toplam 1345 öğenin kaldırılmasına yönelik 1126 talep aldık. Ürün politikalarımızı ihlal eden 188 öğeyi kaldırdık.

* Devlet kurumlarından, Atatürk'e yönelik eleştiriler içeren toplam 17 YouTube videosunu ve 109 blog yayınını kaldırmaya yönelik 37 talep aldık. Topluluk Kurallarımızı ihlal eden 10 videoyu kaldırdık. (Bianet)