İSTANBUL- Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu, Ermeni gazeteci ve aydınların sürülerek öldürülmesinin yıl dönümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye devletini Ermeni halkından özür dilemeye çağırdı.

TGDP'den yapılan yazılı açıklamada, "24 Nisan 1915 tarihi, Ermeni halkının zihinlerinin derinliklerine kapkara bir gün olarak geçti" denildi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun İttihat ve Terakki hükümetinin, İstanbul'da ilk Ermeni tehcirinin startını 24 Nisan 1915'de verdiğini hatırlatan TGDP, Ermeni halkının önde gelenlerinden 220 kişinin İstanbul'da gözaltına alınarak tehcire gönderildiklerini belirtti. Birçoğunun sürgün yollarında, İttihat ve Terakki hükümeti güçleri tarafından katledildiğini kaydeden TGDP, "Kimisi gözaltında kaybedildi, kimisi ev ve sokak infazlarında, hapishanelerde, idam sehpalarında katledildi" dedi.

Açıklamada, 1915-1917 yılları arasında İttihat ve Terakki yönetimine bağlı kontrgerilla örgütü Teşkilat-ı Mahsusa çetelerince 1 milyon civarında Ermeni’nin katledildiği ifade edildi.

1915 tehcirinde 32 Ermeni gazeteci ve yazarın da katledildiğini belirten TGDP, bu aydınların mezarlarının nerede olduğunun hala bilinmediğine işaret etti.

Açıklamada, "96 yıl önce 24 Nisan 1915'te İstanbul'da gözaltına alınıp tutuklanan, tehcir edilen ve gözaltında kaybedilen, hemen hemen hepsi öldürülen Ermeni ileri gelenlerinin, gazeteci ve yazarların, aydınların anısı önünde saygıyla eğiliyor ve Osmanlı İmparatorluğu'nun mirasçısı Türkiye Cumhuriyeti devletini, Ermeni halkından özür dilemeye, gerçeklerle yüzleşmeye, inkar politikasından vazgeçmeye çağırıyoruz. Ermeni halkının yok edilmesi saldırısını inkar etmek, görmezlikten gelmek çözüm değildir ve tehcirden 92 yıl sonra Ermeni gazeteci Hrant Dink'in katledilmesinde de bu inkar politikasının payı vardır."

ETHA