(Demokrat Haber) TRT’nin Posta gazetesinin ‘Aleviler’ yazı dizisinin 20 saniyelik reklam filmini içinde geçen “Katliamlarla susturuldular” ifadesi nedeniyle yayınlamadığı ortaya çıktı.

Gazeteci Nedim Şener tarafından hazırlanan yazış dizisi reklamı başka kanallarda ise sorunsuz yayınlandı.

Nedim Şener köşesinde olayı şöyle anlattı:

TRT'DEN 'ALEVİLER' YAZI DİZİSİNİN REKLAMINA SANSÜR

Posta gazetesinde Pazartesi günü “Aleviler Ne İstiyor?” başlıklı yazı dizisine başladık. Evet Türkiye’de Alevilere karşı önyargıların olduğunu biliyordum ama tepeden tırnağa bu kadar düşmanlığın olduğunu tahmin edemezdim.

Telefon, e-posta ve twitter üzerinden yapılmayan “sövgü” kalmadı. En basiti “Sen Alevi misin?” sorusuydu. Alevi olsam ne olur olmasam ne olur? Ama belli ki bu soruyu sorunların gözünde “Alevi olmak” bir suçtu. Ve böyle bir diziyi ancak ve ancak bir Alevi yapabilirdi.

“Türk müsün?” diye soranlar da olmadı değil. Bu tür düşünenleri kendi hallerine bıraktım. Allah ıslah etsin. Ama TRT’nin Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’nun yaptığı bana göre işin şahikasıydı.

Yazı dizisi yayınlanmadan önce bir reklam filmi çekildi. Toplam 20 saniyelik reklam filminde şu cümleleri söyledim: “Dışlandılar. Katliamlarla susturuldular. Sadece seçim dönemlerinde hatırlandılar. ‘İnançlarımızı artık özgürce yaşayalım’ diyorlar. Değişen Türkiye’den ne bekliyorlar?”

Reklam filmi Pazar akşamı yayınlanması için TRT dahil tüm televizyon kanallarına gönderildi. Televizyonların tamamında yayınlandı, TRT hariç. Pazartesi günü sebebini öğrenmek için bir araştırma yaptık. Gerçeği TRT’den yetkili Özlem Taşkan’dan gelen e-posta ile öğrendik. [email protected] adresinden bize ulaşan e-posta’da aynen şu yazıyordu:

“Yayın Denetleme ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı kararına göre; Posta Gazetesi Nedim Şener Reklam filmleri içindeki “Katliamlarla susturuldular” ifadesi nedeniyle YAYINLANMAZ kararı almıştır. İyi çalışmalar.”

TRT’nin mesajı net; reklam filmi “Katliamlarla susturuldular” ifadesi nedeniyle yayınlanmamıştı. Olayı, kaderde TRT sansürüne uğramak da varmış deyip sineye çekebilirdim. Ama bir zihniyetin iyice anlaşılması lazım. Elbette mesele reklamın TRT’de yayınlanması ya da yayınlanmaması da değil. Mesele TRT’nin tarihte yaşanmış katliamları inkar eder nitelikteki tutumudur.

TRT kabul etsin ya da etmesin, Dersim’de, Çorum’da, Kahramanmaraş’ta, Sivas’ta, Madımak’ta katliam yapıldı. TRT tersini düşünüyor olabilir. Peki o zaman Başbakan Erdoğan kısa süre önce “Dersim katliamı” nedeniyle kimden özür diledi?