Osman Sınav'ın MİT'i konu alan 'Kızılelma' dizisine İngiltere'deki Aleviler'den tepki geldi. İngiltere Alevi Kültür Merkezi Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, diziyi, değerleri yozlaştırmak ve ırkçı bir anlayışa sahip olmakla suçladı.

İngiltere Alevi Kültür Merkezi Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, 'Ülken için yaşa, aşkın için öl' sloganıyla fragmanı dönen yeni TRT dizisinin, Aleviliğe saldırının kültürel boyutlarıyla birlikte Türkiye'de en üst düzeyde devam ettiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.

İsrafil Erbil yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Türk devlet televizyonlarındaki dizi filmler, Aleviliği devletin ve hükümetin kirli oyunlarına alet etmeye devam ediyor. 'Kurtlar Vadisi', 'Kızılelma' gibi dizilerde izlenen senaryolarda Aleviler'in, derin devlet figuranları gibi gösterilmesi Alevi gençlerini, Aleviliği ve Alevi değerlerini itibarsızlaştırmaktadır."

TV'lerde yayınlanan bu dizilerin, Türkiye'de devletin Aleviler üzerinde oynadığı oyunların bir başka boyutunun olduğunu söyleyen Erbil şunları söyledi:

"Türk Devleti'nin tüm azınlıklar ve halklarla sözde barış sürecine girdiği ama Aleviler'in hiçbir hakkını vermediği bu dönemde Alevileri kendi içinde parçalamak yozlaştırmak üzere çalışmalar yürütmektedir. Alevilere de “birleşin de gelin öyle hak isteyin” demektedir. Bu tür dizilerin üstelik devletin kanalı olan TRT 1'de yayınlanacak olması Devletin Aleviler üzerinde asimilasyon politikasının devam ettiğini gösteriyor. Aleviler kendi köklerinden edindikleri bilgi ve marifetle ayakta kaldı ve örgütlendi. Bugüne kadar var olan devlet Alevileri yok etmek için bilinen tüm yolları denemiştir. Tüm bunlardan başarılı olamayan devlet bugün Alevilerin insani değerlerini kullanarak devletin kirli teşkilatlarını aklamaya çalışmaktadır."

Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, Aleviliği, ırkçılık milliyetçilik ulusalcılık ayrımcılık gibi kavramlarla yanyana getirilemeyeceğini, bunu getirmek isteyenlerin amacına ulaşamayacağını söyledi. (Radikal)