Akademisyen yazar Toktamış Ateşi tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Bir süredir tedavi altında olan Ateş'in saat 02:00 sıralarında organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Toktamış Ateş, ayağındaki yaralar nedeniyle ameliyat olmuştu. Ateş, Çapa Tıp Fakültesi'nde yoğun bakımda kaldı.

En son hastaneye gittiğinde diz altındaki damarların neredeyse bitme aşamasına geldiği fark edildiğini belirten Ateş, kendisi ile ilgili yayınladığı mesajda "Ayağıma kan gitmediği ve yaraların da bu yüzden iyileşmediği ortaya çıktı. Acilen ameliyata aldılar. Hem bacağımın üst kısmından damar alarak aşağıya naklettiler, hem de plastik damar taktılar. Yaralarımın kapanması için önümde bir ay daha var" demişti.

1944 İstanbul doğumlu Toktamış Ateş, orta öğrenimini Avusturya Ortaokulu'nda, lise eğitimini de Vefa Lisesi'nde yaptı. 1967 yılında İstanbul Üniversitesi'nin İktisat Bölümü'nü bitirdikten sonra bu bölümün Siyasal Bilimler Kürsüsü'ne asistan olarak atandı. 1969'da "Kuruluş Dönemi Osmanlı Toplumunun Siyasal Yapısı" başlıklı çalışmasıyla doktor, 1974'de "Demokrasi Teorisi" başlıklı çalışmasıyla doçent, 1982'de de profesör oldu. İstanbul Üniversitesi'nin yanısıra, değişik kurumlarda ders verdi.

Yine ders vermek için, çeşitli dönemlerde ABD (Iowa) ile Almanya'da (Berlin - Münih) bulundu. Günümüzde, İstanbul Üniversitesi'nin İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanlığı yanısıra, kurucuları arasında yer aldığı Bilgi Üniversitesi'nde Yönetim Kurulu üyeliğini yapıyordu. Yayınladığı kitap sayısı 30'u geçen Ateş, 10 yılı aşkın bir süre Cumhuriyet gazetesinde yazmıştı. En son Bugün Gazetesi'nde okuyucularıyla buluşuyordu.