GAZETECİLER.COM / Çeviri: Işıl Atiksoy

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden(ÇGD)sonra Türkiye'nin önemli gazetecilik kurumlarından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de (TGC) 1915 yılında yaşanan kıyımlar sırasında yaşamını yitiren Ermeni gazetecileri 'öldürülen gazeteciler' listesine ekleyecek ve Basın Müzesi'nde özel bir bölüm ayıracak...

Hürriyet Daily News gazetesinden Vercihan Ziflioğlu'nun haberine göre bu isimler arasında Osmanlı Meclisi'nde üç dönem milletvekilliği yapan, hukukçu, yazar ve gazeteci Krikor Zohrab'ın yanı sıra, Sabah ve Cihan Gazeteleri'nde editörlük yapan aynı zamanda akademisyen ve yazar olan Diran Kelekyan'a yer verilecek.

Ayrıca bu isimler 'öldürülen gazeteciler' gününde anma törenlerine dahil edilecek. ÇGD geçtiğimiz aylarda listesine on ismi dahil etmişti, buna karşın TGC sadece iki ismi listesine alacak.

Zohrab ve Kelekyan'ın isimleri TGC listesine ve Basın Müzesi'ne önümüzdeki hafta dahil edilecek ve kamuoyuna açıklama yapılacak.

Hürriyet Daily News'a telefon bağlantısı üzerinden açıklamalarda bulunan TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, ÇGD gibi on ismi neden listelerine dahil etmediklerini şu sözlerle açıkladı: "Kriter olarak gazeteciliği aldık. Gazetelerde şiir ve tefrikalar yayımlamış isimler bizim için gazetecilik kriterleri açısından önem taşımıyor."

Zohrab ve Kelekyan'ın profesyonel anlamda gazetecilik yaptıkları için öldürüldüklerini söyleyen Özdemir açıklamalarına şu sözlerle devam etti: "Bizim için önemli olan meslektaşımız olmaları din, dil ve ırkları önemli değil."

Zohrab ve Kelekyan 1915 yılının yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan 1915 akşamı İstanbul'dan toplanan 250 Ermeni aydınıyla birlikte sürgüne yollandı ve pek çok arkadaşı gibi bir daha geri dönemedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay da TGC'nin attığı adım önemli bir adım fakat devamının gelmesi gerekiyor sözleriyle tanımladı ve ekledi:

"Gazetecilik kriterlerini bir kez daha gözden geçirmenin gerekli olduğu kuşkusuz, bir başka örgütün işleyişine karışmak istemem fakat şu noktanın altını özellikle çizmek isterim ki bir zamanlar sol gazeteler de ülkemizde gazeteden sayılmazdı. Listemize dahil ettiğimiz isimler tefrika yada şiir yayımlamış olabilirler çünkü aynı zamanda Batı Ermeni Edebiyatı'nın önemli isimleri, fakat aynı zamanda kelimenin tam anlamıyla gazeteciler."

ÇGD olarak daha fazla Ermeni gazetecinin ismine yer vermek istiyoruz diyen Abakay açıklamalarına şu sözlerle devam etti: "Biz de çok geç kaldık fakat elimizde ne belge ne de bilgi vardı, resmi tarih gerçekleri bizden sakladı. Türk basınına emeği geçen bu isimleri toplumdan saklamak suç. Mücadeleye devam edeceğiz."