Türkiye’de bugüne kadar sesi çok duyulmamış ve yok sayılmış olan halklardan olan Süryaniler kendileri açısından bir ilke imza atarak GAZETE SABRO (UMUT) isimli aylık yayınlanacak bir gazete çıkarmaya başlıyor.

 

İlk sayılarının manşetinde her yok sayılan halkın hemen hemen ilk çığlığı olabilecek tanıdık bir söyleyişle okuyucularına merhaba diyorlar.

 

‘Tanımlanmak istiyoruz’ ve ‘Biz de varız’ diyerek gazetenin çıkış amacını ve hedefini ortaya koyuyorlar.

 

Söz konusu gazete Türkçe ve Süryanice olmak üzere iki dilli yayınlanacak.

 

Sabro Gazetesi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik Demokrat Haber’in sorularını yanıtladı…

 

Bize Sabro’yu anlatırmısınız?

Dergimiz Mart (12 Mart) ayı itibariyle yayın hayatına başladı. İlk etapta aylık yayınlamayı düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde bunu iki haftalığa indirececeğiz. Dergimizin merkezi Midyat/Mardin olarak belirlendi. Hedef kitlemiz; Türkiye’deki Süryaniler ve Süryaniler’e ilgi duyanlar olacak.

 

Daha önce Türkiye'de Süryanice Gazete yayınları yapılmış mıydı? Sizden başka var mı?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde vardı. Ancak cumhuriyet döneminde sadece Kilise grupları içerisinde düzensiz ve apolitik bir yayın söz konusu. Şu anda bizim dışımızda böylesi bir yayın bulunmamakta.

 

Amaçlarınız neler?

En baştaki amacımız, halkımızı Türkiye halklarına tanıtmak; yaşadığımız durumu, taleplerimizi ve umutlarımızı ortaya koymak. Çevremizde yaşayan insanları tanımak.

 

Türkiye'de Süryani toplumunun temel sıkıntıları ve talepleri neler?

Türkiye’deki Süryanilerin temel sıkıntıları "tanımlanmamış" olmak. Şu andaki hukuki, siyasal ve bürokratik yapı içerisinde Süryanilerin herhangi bir tanımı bulunmamakta. Dolayısıyla en önemli talebimiz bahsedilen bu yapılar içerisinde tanımlanmak.

 

Süryani nüfus Türkiye'de ne kadar kaldı?

Şu anda Türkiye’de, çoğunluğu İstanbul’da olmak üzere yaklaşık 25.000 Süryani bulunmakta.

 

Geri dönüş konusunda olumlu bir iklim yaratılabildi mi?

Evet belli bir iklim oluşturuldu. Ancak şu anda bu iklim de flu bir görüntüye sahip. Yani ortada ciddi bir belirsizlik söz konusu. Dolayısıyla geri dönüşlerde belli bir durgunluk olmakta.

 

DEMOKRAT HABER / Deniz Güneş