YDH’nin haberine göre, Suriye yönetiminden bir heyetle Suriyeli muhalif gruplara mensup temsilcilerin Umman’da gizli görüşmeler yaptığı iddia edildi.

Abdulbari Atvan yönetimindeki Rey’ul Yovm gazetesinin Körfez’deki üst düzey diplomatlara dayandırdığı haberine göre Suriye yönetimi ile muhalif grupların temsilcileri arasında Maskat’ta yapılan gizli görüşmeler Amerika tarafından destekleniyor.

Haberde, gizli görüşmelerin geçiş sürecinin omurgasını oluşturacak Cenevre-2 konferansı öncesinde bir uzlaşmaya varılmasını hedeflediği bildirildi.

Reyu’l Yovm gazetesinin kaynakları, Suriye dışişleri bakanlığı heyetinin önceden bildirmeksizin Umman’ın başkenti Maskat’a geldiğini, Maskat’a gelen muhalefet heyetinin de ‘bağımsız’ üyelerden oluştuğu söyledi.

Haberde Umman’ın İran’la Amerika arasındaki gizli görüşmelere de ev sahipliği yaptığına işaret edilerek Umman’ın Suriye konusundaki nötr tutumuna dikkat çekildi.

İRAN: CENEVRE-2 İÇİN HİÇBİR ÖN ŞART KABUL ETMİYORUZ

Bu arada Fars haber ajansının bildirdiğine göre Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad’la görüşen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Cenevre-2 ile ilgili olarak hiçbir ön şart kabul etmediklerini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, İran’ın Suriye sorununun çözümüyle ilgili ilkesel tutumunun Suriyeliler ile Suriyelilerin diyalogunu ve siyasi çözümünü öngördüğünü söyledi.

Zarif, “Bugün Suriye’de yaşananlar, tüm bölgenin istikrarı ve güvenliği için büyük bir sınavdır. Terörizme ve aşırılığa karşı mücadele tüm ülkelerin ortak hareket etmesini ve işbirliğini gerektiriyor” dedi.

“Bir zamanlar bölgede itidal cephesi oluşturduğunu iddia eden bazı ülkelerin bugün terörizmi ve aşırılığı desteklediğini görüyoruz” diyen Zarif, aşırılık ve radikallik ateşinin alevlendirilmesinden üzüntü duyduklarını söyledi.

İran’ın Cenevre-2’ye katılımı konusunda öne sürülen hiçbir ön şartı kabul etmediklerini belirten Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “İran’ın tüm bölge konusunda olduğu gibi Suriye sorunu konusunda da etkili olduğu herkesçe bilinmektedir. İran ilkesel tutumu gereği Suriye sorununun çözümü konusunda elinden gelen hiçbir çabayı esirgemeyecektir. Bununla birlikte şunu bir kez daha vurgulayayım ki Cenevre-2’ye katılımımız konusunda hiçbir ön şartı kabul etmeyeceğiz. Resmi davet gönderilmesi durumunda sorunun çözümüne katkıda bulunmak için konferansa katılmaya hazırız” dedi.

Öte yandan ABD Dışişleri bakanlığı Sözcüsü Jennifer Psaki, İran’ın Cenevre-2 Konferansına davet edilmemesi konusunda açıklamalarda bulundu.

Psaki, “İran Cenevre-1 bildirisinin maddelerini kabul etseydi, biz de onların Cenevre-2’ye katılımı konusunu değerlendirebilirdik; ama onlar bunu yapmadılar ve bunu yapacaklarına dair bir belirti de yok. Artık Cenevre-2 konferansının düzenlenmesine de iki hafta kaldı” dedi.