Son dönemlerde medyaya yönelik baskı ve sansür nedeniyle çok sık eleştirilen Türkiye dikkat çekici bir sansür kararına daha imza attı.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Rusya'nın resmi, haber ajansı Sputniknews.com'a Türkiye'den erişim engeli getirdi.

Sputniknews.com hakkında uygulanmakta olan karar şöyle:

“5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (sputniknews.com) hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın 14/04/2016 tarih ve 490.05.01.2016.-56092 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.”



"HİÇ ŞAŞIRTICI DEĞİL"

Gelişme hakkında Demokrat Haber’e değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Yaman Akdeniz “Hiç şaşırtıcı değil” yorumunda bulundu.

2016 Columbia Küresel İfade Özgürlüğü Ödülleri'ne layık görülen isimlerden biri olan ve internet sansürü konusundaki çalışmaları ile bilinen Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz şöyle devam etti:

"Her derde deva "milli güvenlik" ve "kamu düzenini" korumak için Başbakanlığın talebi ile engellemeyi TİB yapmıştır. Yarın sabah da bu idari tedbir kararı Gölbaşı Hakimi tarafından onaylanır. Türkiye'de artık olağan hale gelmiş sansür uygulamaları şimdi de Türkiye dışındaki haber kaynaklarına sıçrıyor. Karara biz mutlaka kullanıcı sıfatı ile itiraz edeceğiz."

DEMOKRAT HABER DE AYNI ŞEKİLDE ENGELLENMİŞTİ

Birçok internet sitesi gibi DemokratHaber.Net sitesi de 27 Ocak günü aynı yöntemle erişime engellenmiş, hangi haber ya da yazıdan kaynaklı olduğu dahi öğrenilememişti. DemokratHaber.Net'in itiraz dilekçesine bugüne kadar yanıt verilmedi.



DİKKAT ÇEKEN 3 HABER

Sputniknews.com'a Türkiye'den erişim engeli getirildiği anda 3 dikkat çekici haber manşette yer alıyordu. Birinde Rusya Lideri Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko aynı anda boğuluyor olsa ilk olarak kimi kurtaracağını soran 12 yaşındaki Vera'ya "Birisi boğulmaya karar vermişse, onu kurtarmak imkansızdır. Ama isteyen herkese yardım eli uzatırız" diyordu.

Diğer haberde ise, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "Rus uçağını düşürdüğünü iddia eden kişi gözaltına alındı. Ben Türkiye olsam onu mahkemeye de çıkartırdım. Çünkü yaptığı iş esasında uluslararası hukuk açısından da suçtur" diyordu.

Diğer dikkat çeken haberde ise KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bayık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ya baş eğecekler ya da baş verecekler" sözlerine "Ya Kürt sorunu çözülerek Kürtler özgür ve demokratik yaşama kavuşacak ya da AKP iktidarı baş aşağı çakılacaktır" sözleriyle yanıt veriyordu.

İLK DEĞERLENDİRME

Gelişme hakkında Rusya'nın resmi bir açıklama yapması beklenirken, Sputnik TR Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe ise twitter üzerinden şunları yazdı:

“Bunu da aşarız... AKP sınır tanımıyor: Sputnik'e sansür!

TİB'den Sputnik'e erişim engeli, gerekçesi yok, bahanesi çok.

İbrahim Karagül'ün 'iç işgalciler' tanımı etkili oldu. Sputnik'e erişim engellendi.

Erişim engeli Sputnik Türkiye'yle sınırlı değil. Doğrudan sputniknews.com adresine verildi. 31 dile de erişilemiyor.

Sputnik olmasaydı, Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesinin absürdlüğünü, AKP - IŞİD ilişkilerini kimse öğrenemeyecekti. Tarihe not düştük.”


(Demokrat Haber / Mehmet Göcekli)