KCK adı altında yürütülen operasyonda gazetecilerin gözaltına alınması Özgür Gündem gazetesi önünde protesto edilerek gazetecilerin serbest bırakılması istendi.

 

Nilay VARDAR / BİA

 

İstanbul, Van, Diyarbakır, Ankara, Adana ve İzmir'de, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) adı altında yürütülen operasyon kapsamında gözaltına alınan gazeteciler için Özgür Gündem gazetesi önünde basın açıklaması yapıldı.

 

Sabah saatlerinde yapılan operasyonda Dicle Haber Ajansı (DİHA), Özgür Gündem gazetesi, Etik Ajans, Gün Matbaası büroları basıldı; ayrıca bazı çalışanlarının evlerinde de arama yapıldı.

 

Saat 13:00'te halen Özgür Gündem ve DİHA'da aramalar devam diyordu.

 

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyesi Filiz Koçali, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve birçok gazeteci, Özgür Gündem gazetesi önünde toplanarak "Özgür basın susturulamaz" şeklinde sloganlar atarak, gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

 

Editörü Arzu Demir'in de gözaltına alındığı Etkin Haber Ajansı (ETHA), yaptığı açıklamada, gözaltına alınan gazetecilerin mektuplarına, haber yazılarına, bilgisayarlarına el konduğunu belirtti.

 

"Tutuklu gazeteci sayısı, 80, 90'lara ulaşacak. Bu mudur, ileri demokrasi, basın özgürlüğü? Gazetecilerin gözaltına alınması tasarlanmış bir planın parçası mı?

 

"KCK denen operasyonlarla, BDP'li belediye başkanları tutuklanarak yerel hizmet vermeleri engellendi; BDP'liler tutuklanarak siyaset yapmaları engellendi; aydınlar tutuklanarak bütün olarak topluma gözdağı verildi; avukatlar tutuklanarak savunma hakkı ayaklar altına alındı.

 

"Şimdi de halkın haber alma hakkı, özgürlüğün ve barışın sesi susturulmak isteniyor."

 

Açıklamada, gözaltına alınanların serbest bırakılması ve Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) bir an önce kaldırılarak tutuklama mekanizması haline gelen Özel Yetkili Mahkemelerin dağılması istendi.

 

"GAZETE ÇIKMAYA DEVAM EDECEK"

 

Özgür Gündem gazetesi Genel Yayın Yönetmeni avukat Eren Keskin, KCK gözaltılarının, kurulduğundan beri, bombalanan, gazetecileri tutuklanan ve öldürülen gazeteye yönelik baskı politikasının bir devamı olduğunu söyledi. Ancak Eren, gazetenin yayına devam edeceğini ekledi.

 

Alper Taş ise "Yarın genel bir grev olacak, bakalım Özgür Gündem ve muhalif basından başka kim yazabilecek" diyerek Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tüm muhalefeti susturarak kendisine gül bahçesi yaratmak istediğini söyledi.

 

Filiz Koçali ise "KCK'nin siyasetçiler ve avukatlardan sonra gazetecilere uzayacağını biliyorduk, kimse bunu saklamıyordu. Basın özgürlüğünde dünya sıralamasında Türkiye zaten alt sıralarda şimdi sonuncu olacak" dedi.

 

Ahmet ve Nedim'in Arkadaşları (ANGA) da eyleme gelerek desteklerini açıkladı. ANGA bu akşam saat 19:30'da "Gözaltında olan ve tutuklu gazeteciler" için Taksim Tramvay Durağı'ndan Galatasaray Meydanı'na yürüyecek.