Başrollerini Cansu Dere ve Mehmet Akif Alakurt’un paylaştığı, Türkiye’de en çok izlenen diziler arasında yer alan Sıla dizisinin Yazar Dursaliye Şahan’ın Güvercin adlı eserinden çalıntı olduğu Yargıtay tarafından onandı.

İstanbul 1. Fikri Sınai Haklar Mahkemesi’nde beş yıl süren dava Gül Oğuz ve Most Yapım’ı Yazar Dursaliye Şahan’a maddi manevi 200 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.

Gül Oğuz’a ödül getiren dizi; oynadığı yıllarda reyting rekorları kırarak vergi rekortmenleri listesine girmiş, ayrıca satıldığı çok sayıda ülkede de beğeni ile izlenmişti.

İNTİHALİN HİKAYESİ

Yazar Dursaliye Şahan’ın çocuk gelinlere dikkat çekmek için hazırladığı ve Most Yapım’a sunduğu projesi, kısa sürede hayata geçerek ekranlarda fırtına gibi esmişti.

Dizinin oynadığı yıllarda yurt dışında yaşayan Dursaliye Şahan, eserinin kullanıldığını iki yıl sonra fark ederek İstanbul 1.Fikri Sınai Haklar Mahkemesinde dava açmıştı.

Mahkeme bilirkişi raporu almak üzere; Senarist Levent Kazak, Profesör Dr. Mustafa Özkan ve Hukuk Doçenti İlhan Yiğit’i görevlendirdi. 26 sayfalık bilirkişi raporunda Sıla’nın öyküsünün ve projesinin firmanın söylediği gibi Gül Oğuz’a değil Dursaliye Şahan’a ait olduğu konusunda görüş birliğine vardılar.

Mahkeme bilirkişi raporuna dayanarak intihale, yani çalıntı esere karşılık Dursaliye Şahan’a bekleme faizi ile birlikte 200 bin TL maddi manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Ancak yapımcı firma ve Gül Oğuz kararı temyiz ederek 2011 yılında Yargıtay’a baş vurdu. Ankara Yargıtay Dairesi 11. Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi duruşmaya davet ettiği tarafları ayrı ayrı dinledi.

Gül Oğuz’un; “Adımın önüne hırsız kelimesinin gelmesi ağırıma gidiyor” diyerek başladığı savunmasına karşılık mahkeme heyeti Dursaliye Şahan’dan süreç ile ilgili bilgiler aldı.

Şahan’ın yayımlanmış olan öyküsü, notere tasdik ettirdiği projesi ve yapımcı firmaya giden elektronik postalar kanıt olarak kabul edildi.

Beş kişiden oluşan Yargıtay üyeleri intihali affetmeyerek oy birliği ile mahkeme kararını Yazar Dursaliye Şahan’ın lehine onayarak Most Yapım ve Gül Oğuz’u maddi manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

'İNTİHALİN CEZALANDIRILMASI ÖNEMLİ’

Dursaliye Şahan Yargıtay kararından sonra duygularını ve yaşadıklarını dile getiren kısa bir açıklama yaptı.

“Çocuk gelinler için, üç yıla yayılan bir zaman diliminde hazırladığım sinema projem ne yazık ki iznim olmadan kullanıldı. Beş yıl süren davanın sonucunda bir yazın emekçisi olarak telif yasası sayesinde adaletin yerini bulduğunu düşünüyorum. Özellikle yazmaktan uzak olan insanların; bir kağıt bir kalem, taş atıp kolları mı yoruldu tarzındaki yaklaşımları etik değil. Yazmak sanıldığı kadar kolay değil. Hele hele iyi bir iş çıkarmak istiyorsanız yorulmak zorundasınız. Kaldı ki kötü bir eser bile yazarına çok kıymetlidir.

Bu nedenle de her sanatçının emeğine saygı gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü intihal ile karşılaşmak bir sanatçı için en kötüsü. Benim için de elbette öykülerim çok değerli. Onların benden izinsiz alınıp kullanılmasını, hunharca katledilmesini elbette kabullenemezdim. Şu anda bile kendimi kazanmış gibi hissedemiyorum. Çünkü sonuçta ben hikayemi sinemada veya ekranda görmek için yazmıştım. Mahkemelerde parçalanmış haliyle önüme koyduklarında kendimi morgdan cenaze almış gibi hissettim. Bunu nasıl anlatabilirim ki? Yaşadıklarımdan sonra hep iyi ki hukuk devletinde yaşıyoruz, iyi ki kanun var, var olsun telif yasası dedim.

Alınan tazminatın bedeli önemli değil. Bir lira da olsa intihalin cezalandırılması önemli. Davamdaki başarılı çalışmalarından dolayı avukatlarım Kamil Tekin Sürek’e ve Sera Kadıgil’e minnettarım.”

DURSALİYE ŞAHAN KİMDİR?

Yazar Dursaliye Şahan çocuk hikayeleri ile başladığı yazın hayatını kadın, göçmenlik ve ırkçılık temalarının ağır bastığı öyküler ile sürdürdü. Londra’da gazetecilik yaptığı yıllarda yazdığı ‘Döndü’ adındaki tiyatro oyunu sahnelendi. Son yıllarda sinema öyküleri yazan Şahan ayrıca Karikatürist Semih Bulgur ile birlikte bant karikatürler hazırlıyor.

Yazarın Türkçe yayımlanmış üç öykü kitabının yanında birçok öyküsü İngilizceye çevrilerek çeşitli dergilerde ve anonim kitaplarda yayımlandı.

Çocuklara, engellilere ve yetişkinlere yaratıcı yazı ve kısa film öykü atölyeleri düzenleyen Şahan çok sayıda öykü ödülü aldı.

Yayımlanmış Eserleri:

Öykü: Hikâye Hırsızı (2011 Layla Yayınları)

Öykü: Fakir Cennet (2007 Crea Yayınları)

Karikatür: Zabit Londra’da (2011 Layla Yayınları)

Atölye: Ve Tanrı Aşkı Yarattı (Color Yayınları)

Öykü: Londra’dan Bir Kadın Döndü (1998 Kültür Bakanlığı)

Atölye: Asi’den Taşan Öyküler (Ürün Yayınları)

Atölye: Uçan Halı (Antakya / Hatay Belediyesi Çocuklar için Sosyal Sorumluluk Projesi)

Düzenleme: Yahya Kanbolat anısına öykü ödülleri kitabı (2009)

Ödülleri:

2012 Hikâye Hırsızı öykü kitabına; Abdullah Baştürk 2012 İşçi Edebiyatı ödülü
2010 Mimarlık Öyküleri Yarışmasında Okunmaya Değer Öykü (Nevbahar Hanımın Evi)

2007 Afyon Kocatepe Öykü Yarışmasında 'Alev' adlı öyküsüyle mansiyon. 
2007 Tarık Buğra Öykü Yarışmasında yayımlanmaya değer öykü (Alev.) 
2006 Hollanda Türk Evi, Hikaye Yarışması ikincilik ödülü. (Sakine)

2006 KASİAD(Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve inc. Dern.) Öykü Yarışması Mansiyon (2068'de Bir Aşk Hikayesi.)
2006 Anafilya Öykü Yarışmasında derece (Kırro.) 
2006 Edebiyat Dünyası Öykü Yarışmasında ikincilik (Çay Şekeri.) 
2005 CullTurkey Okuma Kulübü Öykü Yarışması ikincilik (Takıntılı Kadın.) 
2005 SES (Sağlık Emekçileri Sendikası) Öykü Yarışması Mansiyon (Parmaklar.) 
2004 SBS Radyosu Avustralya Öykü Yarışması İngiltere Birinciliği (Parmaklar.) 
1998 Halk Evleri Öykü Yarışması Türkiye 2.ncisi (Döndü.) 
1996 Toplum Postası Türkçe Hikaye Yarışması İngiltere birinciliği (Kale)

1995 İmece Kadın Derneği Kadın Öyküleri Hikaye Yarışması İngiltere birinciliği (Parmaklar.) 
1987 Güneş Gazetesi Türkiye Öykü Yarışması Mansiyon (Leo.) 
1972 Hayvanları Koruma Cemiyeti Türkiye Orta Öğretim Hikaye Yarışması birincilik (Aynı.)

DEMOKRAT HABER