Gülen Cemaati’ne ait olan STV (Samanyolu TV) iç yapım olarak birçok dizi piyasaya sunuyor ve bunların birçoğunun da reytingleri yeterli düzeyde. Ancak dizilerin geliri set çalışanlarına geri dönmüyor. STV dizi çalışanlarını piyasanın yarısına gece yarılarına kadar çalıştırıyor. Üstelik dizi çalışanlarının sigorta primleri de yatırılmıyor. Bazı çalışanlar sigortalarını kendi yatırmaya çalışıyor ancak bu defa da ellerine maaş olarak pek bir şey geçmiyor.

BİNAYA VAR ÇALIŞANA YOK

STV yakında çok daha büyük bir binaya taşınacak. Yeni bir bina için finansman sağlayabilen kanal çalışanlarına gelince aynı cömertliği göstermiyor.

Kanalın bir diğer sömürü yolu ise maaştan kesinti yapmak. Ancak bu kesintilerin hangi amaçla yapıldığı da belli değil. Halen STV’de çalışan ve ismini vermek istemeyen bir dizi çalışanı konuyla ilgili şöyle konuştu: ‘Haftalık 300 TL ücrete anlaştığım halde ödeme günüm geldiğinde zarfa 50 TL eksik koymuşlardı. Utana sıkıla bunu kendilerine ilettiğimde yanlışlık yapıldığını söylediler ancak diğer haftalar da kesinti devam edince  bunu hatırlatmaya çekindim. Konuyu diğer arkadaşlara söylediğimde aynısının kendilerine de yapıldığını ama bir şey diyemediklerini söylediler’.

BASKIN YAPAN SGK İÇERİ ALINMADI

En son eylül ayında Alo 170’e yapılan ihbar üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu görevlileri tarafından kanala baskın yapıldı. Ancak görevliler içeri alınmadı. Emniyete başvuran SGK görevlileri oradan da ret cevabı aldı. Olayı duyan SGK İstanbul İl Müdürü Ramazan Yıldız, sigortasız işçi çalıştıran STV’yi değil denetçileri arayarak onları azarladı. Bir süre sonra da o memurlara soruşturma açıldığı bildirildi.

Dizi çalışanları ise işsiz kalmamak için kanalın koşullarına boyun eğiyor.

(Deniz Güneş / Demokrat Haber)