Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) Halk TV’ye, Gezi parkı eylemlerinin hemen ardından, aylar önce yayımladığı sinema programında tanıtımı yapılan bir filmdeki saniyelik sigara görüntüsü nedeniyle 7 farklı kalemde kestiği toplam 512 bin TL’lik ceza yargıdan döndü.

Halk TV’de “Hayatımız Sinema” adlı bir programda tanıtımı yapılan sinema filmlerinin birinde geçen “saniyelik sigara görüntüsü” nedeniyle kanala 73 bin TL’lik para cezası kesilmişti. Yayının 5 ayrı günde tekrarlanması nedeniyle 7 ayrı ceza uygulanmış ve böylece kanala kesilen ceza tutarı toplam 512 bin 841 TL’ye ulaşmıştı.

Fırat Kozok'un Cumhuriyet'te yer alan haberine göre  yayınla ilgili Üst Kurul’dan hiçbir uyarı gelmemesine karşın, cezaların peş peşe yazıldığına işaret eden Halk TV, yargıya başvurmuştu.

Kanalın itirazını değerlendiren Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi, itirazı haklı buldu. Halk TV’nin yayını nedeniyle daha önce uyarıldığına ilişkin bir delil bulunmadığına işaret eden mahkeme, RTÜK’ün süreçte mevzuata aykırı davrandığını saptadı. RTÜK yasasına göre yayın kuruluşlarının yerel, bölgesel ve ulusal yayın yapanlar olarak üç gruba ayrıldığına işaret eden mahkeme, bir televizyon kanalının “ulusal yayıncı” olabilmesi için nüfusun yüzde 70’ine ulaşabilmesi gerektiğine işaret eden mahkeme, Halk TV’nin bu kapsama girdiğine ilişkin bir delil bulunmadığını anımsattı.

Kanalın Nisan 2013’te 5 farklı günde yayınladığı aynı program için geriye dönük olarak 7 ayrı ceza uygulandığına dikkat çeken mahkeme, cezaların birleştirilerek tek ceza uygulanması mümkün iken, buna uyulmadığı, 7 farklı kalemin her birinde 73 bin 263 TL cezai işlemin uygulandığı ve kanala toplam 512 bin 841 TL’lik bir fatura çıkartıldığını bildirdi. Hiçbir uyarı yapılmadan böylesi bir işlemin oluşturulmasının usulsüz olduğunun altını çizen mahkeme, kanalın itirazının yerinde olduğunu belirterek, yaptırım kararının kaldırılmasına hükmetti.