RTÜK, Nagehan Alçı’nın reyting seviyesi düşük olduğu Kanal D’de yayından kaldırılan “Bırakın Konuşalım” programına ve kocası Rasim Ozan Kütahyalı’nın Beyaz TV’de konuşmacı olarak katıldığı “Derin Futbol” isimli programa ‘kişileri aşağılayıcı ifadeler içerdiği’ gerekçesiyle ceza verdi.

Nagehan Alçı’nın Kanal D’de yayınlanan “Bırakın Konuşalım” isimli sabah programı izlenme seviyesi düşük olduğu için yayından kaldırılmıştı. RTÜK programın yayınlanan 2 bölümüne ceza verdi. Programa katılan S.G isimli kadının bir üniversite profösörü tarafından uğradığını iddia ettiği taciz RTÜK’e takıldı. RTÜK kanala ceza verilmesinin gerekçelerini şu şekilde kaydetti:

'REYTİNG KAYGISI DIŞINDA AMAÇ TAŞIMAYAN PROGRAM'

“4 Eylül tarihinde yayınlanan programda S.G’nin ileri sunduğu iddialar nedeniyle karı kocanın kimliklerinin sunucu müdahalesine rağmen afişe edilmesinin önüne geçilemediği izlenmiştir. 7 Eylül’de yayınlanan programda cevap hakkını kullanmak için programa bağlanan profesör konuşması sırasında sözünün kesilmemesini istemiş, sunucu ise konuyu aydınlatmak için sorular sormakta ısrarcı olmuştur. Tartışma profesörün telefonu kapatmasıyla ve Nagehan Alçı’nın profesörün bu tavrına sinirli bir şekilde söylenmesiyle sona ermiştir. Programın tamamen kişisel bir konuda tarafların ya da olaya şahitlik edenlerin karşılıklı itham ve iddialarını içerdiği, izleyiciye yönelik ne eğitici, ne öğretici ne de yol gösterici bir unsur barındırdığı izlenmiştir. Reyting kaygısı dışında ne amaç taşıdığı anlaşılamayan programın bir şahsın başka bir şahısla olan ilişkisini ifşa etmek için ekranın zemin olarak kullanılması amacına hizmet ettiği ve izleyicinin zamanının boşa geçmesine neden olan bu yayının çağdaş yayıncılık anlayışıyla da bağdaşmadığı düşünülmektedir.”

REKLAM GELİRİNİN YÜZDE 1'İ

RTÜK, programın “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kurumları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” ve “Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilan edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez” ilkelerine aykırı olduğunu vurgulayarak, Kanala geçmiş ayki reklam gelirinin yüzde 1’i oranında ceza verdi.

'KARTON İMPARATOR'A CEZA

Alçı’nın kocası Rasim Ozan Kütahyalı’nın konuşmacı olarak katıldığı Beyaz TV’de yayınlanan “Derin Futbol” isimli programa da RTÜK tarafından ceza verildi. Fatih Terim, Kütahyalı’nın da katıldığı programı RTÜK’e şikayet etti. Terim’in milli takımlar teknik direktörü olmasının eleştirildiği programa katılan Ahmet Çakar’ın “Benim için imparator olayı bitmişti, karton imparatordur” sözleri RTÜK’ün ceza vermesine neden oldu. Kurul “Eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler” nedeniyle geçmiş ay ki reklam gelirinin yüzde 1’i oranında ceza verilmesini uygun gördü. (Radikal)