Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın Cumhuriyet yazarı Can Dündar’ın hazırladığı 'Deniz Mektupları' dizisine değinip, “Birer tane Cumhuriyet gazetesi satın almanızı öneririm” sözleri RTÜK’ü rahatsız etti. Kanala ‘gizli reklam‘dan uyarı cezası kesildi.

Fırat Kozok’un Cumhuriyet'te yer alan haberine göre hafta içi her sabah Fox TV’de yayınlanan ‘İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat‘ adlı programın 7 Kasım tarihli bölümünde Küçükkaya, Deniz Gezmiş yazı dizisinden söz etti.

“Cumhuryet dün Can Dündar’ın kaleminden önemli bir yazı dizisine başlamıştı. Satın aldınız mı?” diye soran Küçükkaya izleyicilere yazı dizisini okumalarını önerdi.

Yayınla ilgili harekete geçen RTÜK hazırladığı raporda kanalın ‘gizli reklam‘ yapmaktan cezalandırılmasını istedi. AKP’li Başkan Davut Dursun ile üye Hasan Tahsin Fendoğlu ceza yönünde oy kullanırken, CHP, MHP ve HDP kontenjanından seçilen dört üyenin itirazları da sonucu değiştirmedi. Kanala uyarı cezası verildi.

MHP’li üye Esat Çıplak, Küçükkaya’nın programda “Paranız yoksa internetten okuyun” dediğini anımsatırken, “O zaman gazetenin isminin görünmesi bile reklama girer. Küçükkaya, gayet iyi niyetli bir tavsiyede bulunuyor” yorumunu yaptı.

CHP’li RTÜK Üyesi Ali Öztunç ise “Burada cezalandırılan aslında yayıncı kuruluş değil, Deniz Gezmiş’in kendisidir. Bir yandan açılım üzerine açılım yapılacak, diğer taraftan AKP kontenjanından seçilen üyeler, Aleviler’i, Deniz Gezmiş’i, Cumhuriyet’i cezalandıracak. Bu çifte standarttır” diye konuştu.

HDP’li üye Ahmet Yıldırım ise, “Ben normalde ihlal olduğu yönünde görüş bildirecektim. Ancak son cümlesindeki ‘paranız yoksa internetten okuyun’ ifadesi ile buradaki amacın gizli ticari iletişim değil, tamamen haber değeri yüksek olan bir dosyanın ve yazı dizisinin takibini önemsemeye tekabül ettiğini gördüm” dedi.