BDP destekli bağımsızların başarısı, RTÜK'teki aritmetiği değiştirecek sonuçlara sahne oldu. RTÜK'te AKP kadrosundan boşalacak 2 üyelikten birinin grup kurmaya hazırlanan BDP'ye gitmesi bekleniyor. 9 üyeden oluşan RTÜK'te halen 6 AKP, 2 CHP ve bir MHP'li üye var.

İSTANBUL - RTÜK Kanunu'na göre yeni üye seçimi, Meclis yapısına göre belirleniyor.

Seçimde 36 bağımsız aday, vekil olmayı başardı. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, siyasi yasakları nedeniyle parti çatısı altında siyaset yapamayacak. BDP, 34 vekille Meclis grubu kuracak ve RTÜK'ten bir üyelik almaya hak kazanacak.

İKİ YOL VAR
AKP'li üyeler Taha Yücel ve Vahap Darendeli ile CHP'li Korkmaz Alemdar'ın görev süresi temmuzda doluyor. Üç koltuktan biri yeni vekil dağılımına göre AKP, biri CHP'nin olacak. Son koltuğa ise BDP'nin göstereceği adayın oturması bekleniyor. Bu gelişme RTÜK'te tartışma konusu oldu.

RTÜK hukuk bürosunun 'Partilere göre üye dağılımında bölme yöntemi dikkate alınırsa bir koltuk BDP'nin olacak. Ancak, partilerin temsil gücünü esas alan d'hondt sistemi uygulanırsa mevcut yapı değişmeyecek' görüşünü bildirdiği belirtildi. Yerleşik uygulama 'bölme yöntemi'ne göre yapılıyor. Buna göre 9 üyelik Meclis'teki sandalye sayısına bölünüyor ve çıkan rakamdan hareketle her partinin kaç üye göndereceği belirleniyor. Bu sistemde AKP 5, CHP 2, MHP 1 ve BDP'nin 1 üyelik hakkı bulunuyor.

ÜYELER UYARDI
Akşam gazetesinin haberine göre; RTÜK'ün AKP'li üyelerinin, mayısta hükümetten yeni üye seçimininin gelecek döneme bırakılmadan yapılmasını istediği öğrenildi. Ancak seçimin 'şık olmayacağı' gerekçesiyle uyarının dikkate alınmadığı belirtildi. RTÜK Kanunu'nun 35'inci Maddesi üye seçimi düzenliyor. Seçim için parti gruplarının üye sayısı oranında belirlenecek üye sayısının ikişer katı aday gösteriliyor. Kurul üyeleri, adaylardan her parti grubuna düşen üye sayısı esas alınarak Meclis Genel Kurulu'nca seçiliyor.

DİCLE SAVUNMASI YSK'YA GİTMEDİ
Mardin Bağımsız Milletvekilleri, Ahmet Türk, Erol Dora ve KCK tutuklusu Gülser Yıldırım'ın vekili mazbata aldı. YSK Başkanı Ali Em ise cezası kesinleşen Hatip Dicle'nin savunmasının ulaşmadığını, seçim sonuçları kesinleşene kadar gelmesi gerektiğini söyledi.

GRUP KURARSA GÖNDERİR
Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, "D'hondt sistemi uygulanamaz. RTÜK üyeliği seçiminde hangi partinin kaç kontenjan alacağının tek kriteri, parti gruplarının Meclis'teki oranlarıdır. BDP grubu, RTÜK üyeliği için öngörülen yeter sayıya ulaşırsa, üye gönderir" dedi.


GAZETEPORT