Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Edirne’de düzenlenen 5’inci 'Gelecekte İletişim Çalıştayı’na katıldı. Çalıştay sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dursun, yayın yasağı getirilme konusunda yetkili olan mercilerin Başbakan ve mahkemeler olduğunu belirtti.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki olaylarla ilgili yayın yasağının Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verildiğini kaydeden Dursun, şu açıklamalarda bulundu:

RTÜK’ÜN 'YAYIN YASAĞI GETİRME' DİYE BİR YETKİSİ YOK”

“Yayın yasağını RTÜK getirmiş değil. RTÜK’ün yayın yasağı getirme diye bir yetkisi söz konusu değil. Türkiye’de yayın yasağı getirme konusunda iki merciin yetkisi var. Biri mahkemeler. Mahkemeler herhangi bir konuda yayın yasağı getirebilir. Bu süreli olabilir, süresiz olabilir. Söz konusu Reyhanlı olayları ile ilgili olarak Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Reyhanlı’daki Sulh Ceza Mahkemesi yayın yasağı getirmiştir. Bir hafta için, yani süreli bir yayın yasağı getirmiştir. Bize düşen görev, ilgili mahkemenin kararını yayıncılara duyurmak. Biz yayıncıların mağdur olmaması için söz konusu mahkeme kararını web sitemize koyarak yayıncılara duyurmuş olduk. Bu kamuoyunda RTÜK yayın yasağı getirdi diye algılandı. Böyle bir şey söz konusu değil. Çünkü yayın yasağı getirisi tamamen mahkemenin verdiği bir karar. O kararı biz yayıncılara duyurduk."

"BİZİM KONUYLA İLGİMİZ YOK"

"İkinci, Başbakana belirli konularda yayın yasağı getirme yetkisi verilmiştir. Olağanüstü durumlarda kriz durumlarında. Başbakan da böyle bir yayın yasağı getirebilir. Başbakan veya başbakanın yetkili kılacağı bir bakan. Dolayısıyla burada mahkemenin yasaklaması söz konusu. 1 hafta dolduğu için yayın yasağının kaldırıldığını duyurduk. Bizim konuyla ilgimiz yok”

'YAYIN YASAĞINA' UYMAYANLARA CEZA YOLDA

Dursun, yayın yasağına uymayan yayın kuruluşları hakkında ‘Hukukun üstünlüğü ilkesi’ kararına uymama cezası verileceğini ifade ederek, “Mahkeme kararına rağmen yayın kuruluşları dikkat etmeden yapmışlarsa, bizim arkadaşlar da tespit etmişlerse hukukun üstünlüğü ilkesini ihlal ettiklerinden ötürü ceza uygulanır” diye konuştu. (Medyatava)