TRT'nin cumhurbaşkanı adaylarıyla ilgili yayınıyla ilgili konuşan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Vekili Hasan Tahsin Fendoğlu, "Bir konunun haber değeri varsa o adayın o sözlerinden alır ama haber değeri, niteliği yoksa adayların bazı konuşmalarını almayabilir" dedi.

Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan Fendoğlu TRT’nin cumhurbaşkanı adaylarına eşit süre tanımadığı iddialarının gerçek olmadığını belirterek 29 Haziran’dan 10 Temmuz’a TRT Haber’in yayın akışı rakamlarını verdi.

"BAŞBAKANLA DİĞER ADAYLAR EŞİT OLABİLİR Mİ?"

Fendoğlu’nun rakamlarına göre TRT Haber 29 Haziran – 10 Temmuz tarihleri arasında

* Adalet ve Kalkınma Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’a 559 dakika

* Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’na 137 dakika

* Halkların Demokratik Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’a 19 dakika yer verdi.

Fendoğlu “Adaylardan biri sadece genel başkan, diğeri sadece cumhurbaşkanı adayı ve adaylardan biri de hem aday hem başbakan aynı zamanda da genel başkan, üç özelliği var” diyerek “Sayın Başbakan'ın medyaya çıktığı süre ile diğerlerinin eşit olmasını biz arayabilir miyiz” diye sordu.

"TRT EŞİT SÜRE TANIMAK ZORUNDA DEĞİL"

Erdoğan’ın konuşmalarının sadece cumhurbaşkanlığı ile ilgili olmadığını, başbakanlıkla ilgili de konuştuğunu belirten Fendoğlu “Cumhurbaşkanı adayı başbakansa bunun daha farklı değerlendirmesi gerekiyor, fırsat eşitliğinde bunun nazara alınması gerekiyor” diye konuştu.

Fendoğlu, TRT'nin her adaya eşit süre tanımak gibi mecburiyetinin mevzuatta bulunmadığını da ekledi.

RTÜK'ün seçim döneminde, YSK'nın direktifleri doğrultusunda yayınları izlediğini ve hazırladığı uzman raporlarını YSK'ya gönderdiğini anlatan Fendoğlu, şuana kadar TRT Haber'in yayınlarına ilişkin bir raporu YSK'ya sunduklarını bildirdi.

Seçim sürecinin başladığı günden bu yana Yüksek Seçim Kurulu'na bir dosya sunduklarını belirten Fendoğlu, artık haftada iki rapor verieceklerini belirtti. Buna göre Üst Kurul haftada iki defa toplanacak.

TRT’nin Erdoğan’ın konuşmalarını geniş verirken İhsanoğlu ve Demirtaş’a yer ayırmamasına Haber-Sen tepki göstermiş, Basın Konseyi de YSK’ya başvurmuştu.

BASIN KONSEYİ YSK'YA BAŞVURMUŞTU

Basın Konseyi’nin verilerine göre TRT Türk kanalı 3 Temmuz’da Recep Tayyip Erdoğan'a 30 dakika ayrılırken, diğer adaylar Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş'a hiç yer verilmemiştir. 4 Temmuz'da ise Erdoğan'a 1 saat 20 saniye, İhsanoğlu'na 1 dakika ayrılırken, Demirtaş'a yine hiç yer verilmemişti.

ERDOĞAN'A 533, DEMİRTAŞ'A 0 DAKİKA

RTÜK’te BDP kontenjanından üye Doç. Dr. Ahmet Yıldırım’ın hazırladığı rapor da benzer veriler ortaya koyuyor. Doç. Dr. Yıldırım’ın çalışmasına göre,  4, 5 ve 6 Temmuz tarihlerinde üç TRT kanalında Erdoğan'a 533 dakika, İhsanoğlu'na 3 dakika 25 saniye ve Demirtaş'a ise 45 saniye yer ayrıldı.

YEREL SEÇİMLERDE TRT YAYINI

30 Mart yerel seçimleri öncesinde de TRT benzer bir tutum içerisindeydi.

RTÜK'ün İzleme ve Değerlendirme Raporu'na göre TRT Haber'in 22 Şubat- 2 Mart arasında mitinglerden kesitler aktardığı seçim yayın süresinin partilere dağılımının dakika karşılığı şöyle: AKP 13 saat 32 dakika, MHP 48 dakika, CHP 45 dakika, BDP 2 dakika. (bianet)