Eutelsat yaptığı açıklamada Roj TV’nin kendi uydularındaki yayınlarını durdurma kararı aldıklarını bildirdi.

Eutelsat kendi uyduları üzerindeki Roj TV varlığını durdurma kararı alırken, diğer dağıtıcılardan da televizyonun yayınlarını durdurmasını istedi.

Kararın Danimarka Mahkemesi’nin Roj TV’yi 10 Ocak günü PKK’yi desteklemekle mahkum etmesi ardından gelmesi dikkat çekti. Roj TV kararı temyize götüreceği açıklamasında bulunmuştu. Ancak hukuksal süreç daha nihai bir sonuca gitmeden böyle bir adım atıldı.

Açıklamada, "Mahkeme, ROJ TV'nin, bir terör örgütüne katılıma teşvik etmek ve kışkırtmak suçunu işlediğine hükmetmiştir. PKK; AB tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır. Bu şartlar altında Eutelsat, ROJ TV'nin uydularından yaptığı yayını, terör faaliyetlerine suç ortaklığından cezai sorumluluk altına girmemek için son verme kararı almıştır. Eutelsat, dağıtım şirketlerinden de ROJ TV sinyallerini uyduya gönderme işlemine son vermelerini istemiştir." denildi.

Açıklamanın ardından, Eutelsat uydularından birine sinyal gönderilmesine son verilirken, diğer uydudan yayınların devam ettiği belirtildi.

Dışişleri: ROJ TV yayınının durdurulması, mahkeme kararının doğal gereği

Dışişleri Bakanlığı, Eutelsat şirketinin, ROJ TV'nin kendi uyduları üzerindeki varlığına son verme yolunda aldığı kararını, Kopenhag Mahkemesi kararının doğal gereği olarak değerlendirdi.

Danimarka'da ROJ TV ile ana şirketi "Mezopotamya Yayıncılık A/S" aleyhine 2005 yılında başlatılan soruşturma süreci sonucunda, 10 Ocak 2012 tarihinde Kopenhag Şehir Mahkemesi kapatma kararı vermese de ROJ TV’nin aleyhine karar almıştı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Alınan bu kararın mahkemede hükme bağlanan sonuçla uyumlu olduğu kanaatindeyiz." ifadelerine yer verildi.