Verdiği röportajda  “Hapiste yatan yazar ve gazeteciler yüzünden Türkiye'ye gelmeyi reddediyorum” diyen Paul Auster'a Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yorumu, “Gelsen ne olur gelmesen ne olur. İsrail'e gitmiş. Sen ne cahil bir adamsın. Gazze'de bombalar yağdıran bunlar değil mi?' olmuştu.

 

ABD'li yazar bunun üzerine “İsrail'de düşünce özgürlüğü var. Ne yazarlar ne de gazeteciler hapiste. Tüm ülkelerdeki yaşam şartlarını iyileştirmek için hapis korkusu ve sansür olmadan konuşma ve yayınlama özgürlüğü, herkes için kutsal bir haktır” dedi.

 

Bu tartışma ise Paul Auster’i henüz Türkiye’ye getirmese de köşe yazarlarının en çok ilgilendiği konulardan birisi yaşanan bu tartışma oldu. Yazarın kendisi gelmese de Türkiye’nin ileri gelen gazetecileri, yayıncıları deyim yerindeyse ‘Auster Türkiye’ye gelmese de Auster’i getirdi.’

 

Erdoğan’ın Paul Auster’la ilgili sözleri mi?.. Uzatmak gereksiz.

Bugünkü yazısına bu sözlerle başlayan Milliyet yazarı Hasan Cemal yazısının devamında başbakan Erdoğan’ın sözlerini ‘ucube’nin devamı olarak nitelendirdi. İşte yazısındaki ilgili bölüm:

“Tayyip Erdoğan’ın Paul Auster’la ilgili sözleri mi?.. Uzatmak gereksiz.
Erdoğan’ın bu söylemi ‘otoriter’ bir söylemdir.
Irkçılık kokan bir söylemdir.
‘Ucube’nin devamıdır.
Bir başbakana yakıştığı söylenemez.
Geçelim.
Erdoğan’ın umurunda mı eleştiriler?
Hiç sanmıyorum.
O artık kendi kendisiyle dolu.
Farklı seslere kulağı tıkalı.
On yıldır iktidar koltuğunda oturan, her iki seçmenden birinin de desteğine sahip olan Tayyip Erdoğan, kendi kendisiyle meşbu...”

 

Onu bunu azarlama; önce dinle, sonra düşün

Bu sözler ise Radikal yazarı Cengiz Çandar’a ait. Konuya köşesinde geniş bir yer ayıran yazarlardan biriyse Cengiz Çandar oldu. Cengiz Çandar bugünkü yazısında “Aklıma en son gelecek şeylerden biri, uluslararası siyasetin önemli şahsiyetlerinden biri haline gelmiş olan Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın dünyaca ünlü Amerikalı yazar Paul Auster ile kıraathane ağzıyla polemiğe tutuşması olabilirdi.” Diyerek Başbakan Erdoğan’ın dil ve üslubunu da beğenmediğini belirtti.

 

Hey Allah’ım...

Köşesinde bu konuyu geniş değerlendiren yazarlardan bir diğeri de Star yazarı Ahmet Kekeç. Ancak Ahmet Kekeç konuyu diğer yazalar gibi değil Kılıçdaroğlu’nun Paul Auster’i Türkiye’ye davet etmesini konu edinerek “Başbakan Erdoğan “Gelmezsen gelme” Kemal Kılıçdaroğlu adamlarına talimat vermiş, “Söyleyin Auster’a, Türkiye’ye gelmemezlik etmesin” demiş.” Dedikten sonra bu kesimin zavallılaştığını savundu.

 

Daha birçok köşe yazarı, yazar ve yayıncının konuyla ilgili açıklamaları olsa da köşelerinde bu konuya geniş yer ayıran yazarların konuyla ilgili görüşlerini belirtmekle yetinelim.

 

Wall Street Journal ise bu konuyla ilgili geçtiği haberde Paul Auster’in manşetlere çıktığını belirterek Türkiye’de Paul Auster’i tanımayan kimselerin de bu tartışmayla birlikte Paul Auster’e ilgi gösterileceğini değerlendirdi.

 

Paul Auster, Kılıçdaroğlu’nun davetini kabul edip demokratik bulmadığı Türkiye’ye gelir mi bilinmez; ama basınımızın Paul Auster’i Türkiye’ye getirdiği kesin.

Gökhan Soysal / Demokrat Haber