Milliyet gazetesinin bomba haberi İmralı Zabıtları tartışılmaya devam ediliyor.

Haberin içeriğinden çok, belgelerin kaynağı, hedefi, yayınlamanın gazetecilik başarısı olup olmadığı tartışılıyor. Belgenin yayınlamasını 2. Oslo sabotajı olarak görenler olduğu gibi, sürecin şeffaflığına hizmet ettiğini düşünen de var.

Yeni Şafak gazetesinden Murat Aksoy da süreci yakından takip eden ve en son 6 ay önce Kandil'e giden gazeteci Avni Özgürel ile bu konuları konuştu. Özgürel'e göre Milliyet'e bir takım güçler görüşme zabıtlarını yayınlayın demiş, gazete de metni kurgulayıp yayınlamış...

İşte Özgürel röportajından çarpıcı bölümler:

MÜSPET BİR YANI YOK

İmralı görüşmelerinin medyada sızmasından başlayalım. Ne düşündünüz?

Görüşme notları olduğu söylenen bilgilerin kamuoyuna sızmasının müsbet bir yanı yok. Söz konusu yayını şeffaflıkla izah etmek de mümkün değil... Başlangıçtan itibaren herkes sürecin kırılgan olduğunu biliyor. Hülasa bu kez süreç kesintiye uğradığında telafi edilmesi zor sonuçlarla karşılaşacağımızı herkes biliyor.

HEDEF SÜREÇ

Yani süreci kesmek isteyen bir girişim mi?

Evet. Yani süreci akamete uğratmak isteyen bir girişim. Bu yüzden ben bunu bir istihbarat operasyonu olduğunu düşünüyorum. Açıkçası BDP'liler tarafından da yapılmasının uzak bir ihtimal olduğunu düşünüyorum.

Fikret Bila kaynağın BDP olduğunu söyledi...

O zaman ben 'neden?' sorusunu sorarım. Bu görüşmeye giden üç kişi var ve bunların görüşme sırasında tuttukları notlardan sürece zarar verecek seçme yapmaları bana mantıklı gelmiyor.. Üç saatlik görüşmenin tutanağı iki sayfa değil herhalde. Daha önemlisi bunu yapanlarının sürece katkısı olmayacağının da farkında olduklarını düşünüyorum. Hiç bir BDP'li bu notları medyaya vermenin sorumluluğunu üstüne alamaz.

O görüşmede BDP'liler dışında bir de MİT görevlisi vardı. Kaynak o mu sizce?

Ben o görüşmeye katılan kişi olduğunu düşünmüyorum. Ama o görüşmelerin notlarını düzelterek sunduğu amirleri aracılığıyla sızdığını düşünüyorum. Yani bana göre bu notların kaynağı BDP üzerinden olsa bile MİT'tir.

HAKAN FİDAN DA HEDEFTE

Süreç kesilmek mi isteniyor?

Hedef hem süreç hem de doğrudan MİT müsteşarı Hakan Fidan olmalı. Fidan başbakanın en güvendiği iki bürokrattan biri ve Türk dış politikasına temel olan istihbarat kaynağının başındaki kişi.. Öte yandan tabii ki en büyük hedef çözüm sürecini akamete uğratmak. Bu şunu gösteriyor MİT içinde kontrol dışı birimler var. Bu sürece MİT'in içinde de karşı olan, süreci bozmak isteyenler olduğu görünüyor. Sızdırma bence onların işi.

GAZETECİLİK DEĞİL OPERASYON

Bu gazetecilik başarısı mıdır?

Ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Bir gazetecinin hele hele konuyu yakından takip eden bir gazetecinin eline geçen böylesi bir belgenin yaratacağı etkiyi düşünmemesi mümkün mü? Değil. Gazeteci bu belgeleri yayınlamanın sonuçlarını bilir. Daha önce Oslo deneyimi var. Üstelik sadece muhabir değil, genel yayın yönetmeni, Ankara temsilcisi yılların gazetecileri. Onların da bunları düşünmemesi imkansız. Bence bu riskler alınarak yayınlanmış bir haber. Ve bunu gazetecilik olarak savunmaları da inandırıcı değildir. Yayınlanan metne baktığınızda zaten bunu fark ediyorsunuz.

Nasıl?

Kurgulanmış bir metin. Görüşme metninin daha uzun olması gerekiyor. İşe yarar, süreci provake edebilecek bölümler özellikle seçilmiş. Sürece düşman üretecek biçimde kurgulanmış. Bu açıdan kimse bu metni gazetecilik başarısı ya da gazetecilik faaliyeti olarak sunamaz.

METNİ YAYINLAYIN DEMİŞLERDİR

Nedir peki?

Ellerine verilen metni yayınlama işidir.

Nasıl olabilir bu?

Yayınlayın demişlerdir, yayınlamışlardır. Talimatla yayınlamışlardır. Bu yayından Milliyet Gazetesi'nin sahibi Demirören'in mutlaka haberi vardır. Yani yayınlayın talimatı Demirören'e de gitmiştir. Bu çözüm sürecine kurulmuş bir tuzak, bir provokasyondur. Bilerek, isteyerek. Sürecin akamete uğraması için yapılan istihbarat operasyonudur. Üstelik Hürriyet Gazetesi'nin sonraki günlerdeki yayını da ayrıca soru işaretidir. (Gazeteciler.com)