Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, Özgür Gündem Gazetesi’ne 16 Ağustos Salı günü yapılan baskın sonrası çalışanların gözaltına alınması ve gazete binasının mühürlenerek kapatılmasını Başbakan Binali Yıldırım’a sordu.

Alican Önlü’ye önergenin cevabını ise Meclis Başkanlığı verdi. Başbakanın yanıtlaması istenen önergeyi, her konuda bilgi alınamayacağı şeklinde cevaplayan Meclis Başkanlığı, soru önergesini de iade etti.

Soru önergesinde 2014 yılında hazırlanan “Çöktürme planı”nda gazetenin kapatılmasının da planlandığını hatırlatan Önlü, baskının da bu plan dahilinde olduğunu savundu. Yine İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen geçici olarak kapatma kararının gazete yetkililerine tebliğ edilmeden ve gazetenin itiraz hakkını kullanmadan hukuk dışı bir şekilde gazeteye baskın yapıldığını vurgulayan Önlü, bu hukuksuzluğun yanıtlanmasını ve gazete üzerindeki baskıların son bulması için bir girişimde bulunup bulunulmayacağını Başbakana sormuştu. 18 Ağustos’ta soru önergesini Meclis Başkanlığı’na veren Önlü’nün sorularına yanıt verilmeyerek, 3 gün sonra önerge iade edildi.

GEREKÇEDE KAPATILMA BELLİYMİŞ!

Önergenin iade gerekçesinde ise, “açık ve belli konular hakkında bilgi istenir” denilerek gazetenin kapatılmasının belli bir plan çerçevesinde yapıldığı kabul edilmiş olundu.

Kaynak: DİHA