Özgür Gündem gazetesi nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına katılan müzisyen Şanar Yurdatapan'a verilen cezanın gerekçeli kararı açıklandı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yurdatapan'a 'Örgütlerin yayınlarını basmak veya yayınlamak' gerekçesiyle 6 bin TL para ve 'Örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla da 1 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti.

Evrensel'de yer alan habere göre, mahkeme gerekçeli kararında savcının mütalaasına ve Yurdatapan'ın savunmasına yer verdi. Mahkeme heyeti kararına delil olarak ise 18 Haziran 2016 tarihli Özgür Gündem gazetesi ile Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasına neden olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 22 Haziran 2016 tarihli soruşturması ve İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği'nin 16 Ağustos 2016 tarihli kararları gösterildi.

Mahkeme kararında, Yurdatapan'ın nöbetçi yayın yönetmeni olduğu gün yayınlanan 'Şehribanlar hep yaşayacak' başlıklı haber 'Uğurlar olsun düşler ülkesinin güzel kadını' başlıklı haber 'HPG'den Şemzinan açıklaması' haberi, 15 Haziran 2016 günü Özgür Gündem'de nöbetçi olarak yayın yönetmenliği yapan gazeteci Hasan Cemal'in köşesinde kaleme aldığı yazıdaki sözleri suç olarak gösterildi.

Mahkeme kararında, "Sanığın sorumlu Genel Yayın Yönetmeni olduğu yukarıda kabul bölümünde belirtilen gazetede yer alan yazıların değerlendirilmesinde; yukarıda belirtildiği üzere daha önceden yargı kararlarıyla terör örgütü olarak kabul edilen PKK/KCK'nin ve alt örgütlenmelerinin cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerinin meşru gösterilmeye çalışıldığı, övüldüğü ve bu yöntemlere başvurmanın teşvik edildiği, bunun Türkiye genelinde yayın yapan bir gazete aracılığıyla terör örgütleri ile mücadelenin devam ettiği bir dönemde yapıldığı anlaşılmaktadır" dendi.